Afbeelding
Foto: Monique de Vries

Jeugddetentie geëist tegen drie verdachten van neersteken 18-jarige Castricummer

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Het Openbaar Ministerie eist tot 240 dagen jeugddetentie en een proeftijd van twee jaar tegen de drie vermoedelijke daders van een steekpartij in Castricum, zo is te lezen op de website van Mediapartner NH Nieuws. Het drietal stond vandaag voor de kinderrechter. De zittingen werden achter gesloten deuren behandeld, omdat het om minderjarige jongens gaat. Verdere details ontbreken dus. Het trio wordt verdacht van ‘diefstal met geweld in vereniging’. 

In de nacht van 17 juni raakte de 18-jarige Castricummer gewond. Hij bleek rond 1.00 uur ‘s nachts bij een straatroof bij het station meerdere keren te zijn gestoken. Het slachtoffer had wonden in zijn rug en arm. Zijn belagers beroofden hem ook van hasj, geld, zijn jas en een scooter. De Castricummer wist te vluchten en belde bloedend aan bij een woning aan de Gasstraat. De bewoners verleenden eerste hulp en waarschuwden de hulpdiensten. Lees hierover dit artikel.

De verdachten zijn nu 16, 17 en 18 jaar oud, maar tijdens de steekpartij was ook de oudste nog minderjarig. Vandaar dat de kinderrechter zich in beslotenheid over de zaken boog, die vandaag achter elkaar behandeld werden in de rechtbank in Alkmaar. De strafeisen variëren: de jongste hoorde 180 dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan 136 dagen voorwaardelijk en 60 uur werkstraf, de 17-jarige verdachte 240 dagen, waarvan 154 voorwaardelijk. De oudste 200 dagen, waarvan 84 dagen voorwaardelijk en een leerstraf van 40 uur. Daarnaast mag hij geen contact zoeken met zijn medeverdachten. Voor alle drie de verdachten is een proeftijd van twee jaar geëist, wat betekent dat ze het voorwaardelijke deel van hun straf alsnog moeten uitzitten als ze opnieuw de fout ingaan.

Eerder werd duidelijk dat de verdachten ten tijde van het geweld allen cliënt van de gesloten JeugdzorgPlus-instelling Antonius in Bakkum waren. Eén jongere bleek te zijn ontsnapt via een raam, de anderen waren niet teruggekeerd van hun verlof. De instelling nam vervolgens maatregelen en plaatste tralies voor een aantal ramen en verstevigde de deuren, onder meer met sloten die ook van buitenaf te vergrendelen zijn. Lees hierover meer in dit artikel.

De precieze toedracht van de steekpartij is nog altijd niet bekend. Volgens Antonius was het geen toevallige ontmoeting. “Ze kwamen er niet om te voetballen”, aldus Rutger Brouwer van Horizon Jeugdzorg, waar de locatie in Bakkum onder valt.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaken.

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 17 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01