Co Nanne (in het bootje) en Willem Koot (voorzitter WSV) slepen de vlonder weg.
Co Nanne (in het bootje) en Willem Koot (voorzitter WSV) slepen de vlonder weg. Foto: aangeleverd

Watersportvereniging Limmen brengt vlonder thuis

Algemeen Limmen

LIMMEN - Jaar in jaar uit zagen de leden van Watersportvereniging (WSV) Limmen, terwijl ze vanuit het Stet naar het Die of Akersloot voeren, een vlonder liggen in de Dusseldorpervaart onder de brug van de A9. De vlonder raakte behoorlijk in verval. De watersportvereniging vroeg zich af van wie de vlonder was en ging op onderzoek uit.

Co Nanne, secretaris en penningmeester van de WSV, startte een onderzoek waar verschillende namen uitkwamen: o.a. Rijkswaterstaat, Landschap Noord-Holland en het Hollands Noorderkwartier werden genoemd, maar er werd ook gesproken over IJsclub Akersloot en IJsclub Limmen. Een oproep die hij plaatste op de Facebookpagina ‘Je bent Limmer als’ bracht een einde aan het vraagstuk: IJsclub Limmen was de rechtmatige eigenaar.

In de vergetelheid geraakt
De vlonder stamt uit begin jaren ‘80 en is dus bijna veertig jaar oud. “Hij was een beetje in de vergetelheid geraakt aangezien er al een hele tijd geen strenge winters zijn geweest. In 2013 was er ijs, maar kon je niet onder de brug door schaatsen en in 2018 is er ook wat geschaatst, maar ook toen was het ijs daar te dun”, aldus Kees Verlaan, bestuurslid van IJsclub Limmen. Daarom had niemand omgekeken naar de vlonder, totdat de WSV aan de bel trok.

De watersportvereniging bood de ijsclub aan om de vlonder thuis te brengen zodat hij kan worden gerenoveerd. Met thuis wordt bedoeld: naar de vijver bij het voormalige zwembad in Limmen, het water dat in een periode van vorst wordt omgetoverd tot de verlichte ijsbaan van Limmen. “Het was best spannend, het vlot was moeilijk te manoeuvreren in de kronkelige sloot. Maar toen we eenmaal op gang waren was het net een tanker, toen ging het goed”, glimlacht Nanne.

Klunen onder de A9 door
Op maandag 16 november is de renovatie begonnen. Volgens Verlaan zal de operatie een paar dagen duren. Ze gaan één deel compleet vernieuwen en ze zullen de rest renoveren met de onderdelen die ze overhouden van dit kapotte deel. WSV is blij dat ze hun steentje hebben kunnen bijdragen aan het renoveren van de verpauperde vlonder want zodra het gaat vriezen zal iedere schaatsliefhebber van de vlonder kunnen profiteren om zo onder de A9 door te klunen en het rondje Noordermolen-Kerkmeer te kunnen rijden.

Maar of er dit jaar natuurijs komt durft Kees Verlaan niet te voorspellen: “Dat is koffiedik kijken, ik acht de kans op strenge vorst minimaal, maar zodra het wel gaat vriezen willen we er klaar voor zijn.”

Tekst: Margreeth Anema

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57