Logo uitkijkpost.nl
<p>v.l.n.r.: Pascal Sprenkeling, burgemeester Toon Mans, Ronald Sprenkeling, teamcommandant Elleke van Lingen, Hans Huisman en ploegchef Jacques van Beek</p>

v.l.n.r.: Pascal Sprenkeling, burgemeester Toon Mans, Ronald Sprenkeling, teamcommandant Elleke van Lingen, Hans Huisman en ploegchef Jacques van Beek

(Foto: aangeleverd)
Castricum

Brandweermannen Castricum Koninklijk onderscheiden

CASTRICUM - Hans Huisman, Pascal Sprenkeling en Ronald Sprenkeling, alle drie al meer dan 20 jaar lid van het brandweerkorps van Castricum, kregen op vrijdag 13 november een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Toon Mans: Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronacrisis was de ceremonie al een paar keer uitgesteld voordat vrijdag de dertiende november als definitieve datum uit de bus kwam. Aan het begin van de uitreiking maakte burgemeester Mans melding van het honderdjarig bestaan van het korps Castricum. Op een later moment wordt dat uitgebreider gevierd. 

Schat aan ervaring
De drie gedecoreerden bezitten alle drie een schat aan ervaring in het brandweerwerk. Ze zijn uitgebreid gediplomeerd, onder meer als Brandweerchauffeur, Chauffeur/Pompbediende, Brandwacht Eerste Klas en Hoofdbrandwacht. De mannen zijn betrokken geweest bij talrijke incidenten en branden, zoals de grote brand bij Johanna’s Hof, de brand bij Nelissen, die bij de tafeltennisvereniging en de grote branden in de Oosterbuurt. “Maar ook kleinere incidenten zoals een keukenbrandje, auto-ongelukken, bomen die zijn omgewaaid of een klein meisje die met haar voet vast zit in een wildrooster blijven je wel bij....”, vertelt Hans Huisman. “De mooiste branden zijn die van het Timmerdorp en natuurlijk de kerstbomenverbranding die helaas afgeschaft is. Dan gaan er geen spullen van mensen verloren.”

Mensenwerk 
Burgemeester Mans: “Brandweerwerk dat is mensenwerk. Brandweerwerk is een vitaal beroep, of het nu tijdens de coronacrisis is of daarbuiten. Vaak komen brandweermannen en -vrouwen bij de mensen thuis, in moeilijke omstandigheden. Soms is het een kwestie van leven en dood waarin ze hun werk moeten doen. Bij die opgave voor brandweermensen past grote dankbaarheid. Grote dankbaarheid voor jullie inzet en grote dankbaarheid voor jullie betrokkenheid.”

Meer berichten