Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
BUCH

FNV wenst dat minima gratis mondkapjes krijgen

BUCH - Vakbond Lokaal FNV Alkmaar wil dat de gemeenten in de regio gratis mondkapjes beschikbaar stellen aan inwoners met een laag inkomen.

De lokale afdeling van de vakbond doet die oproep in een brandbrief aan de gemeenten BUCH en HAL. Minima zijn extra de dupe van gestegen kosten rond de coronamaatregelen en verdienen een tegemoetkoming in de kosten, schrijft de Lokale werkgroep Sociaal Domein van Lokaal FNV Alkmaar.

Hun leven is in financieel opzicht lastiger geworden door het verlies van werk en inkomen, of door dagelijkse zaken als het moeten laten bezorgen van boodschappen. Daarbovenop komen mogelijk extra zorgkosten. “Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode ziekenhuisbehandelingen van honderdduizenden uitgesteld. Deze patiënten gaan daardoor mogelijk extra betalen. Dat komt omdat in sommige gevallen het eigen risico over meerdere jaren wordt aangesproken.”

De vakbond hamert op het treffen van financiële regelingen, bijvoorbeeld met bijzondere bijstand. Maar ook concreter, door de verplicht gestelde mondkapjes te vergoeden. Het dragen van mondkapjes is niet alleen in het belang van de minima zelf, maar voor iedereen om besmetting te voorkomen.

In openbare ruimtes moeten mondkapjes worden gedragen. Een mondkapje kost ongeveer één euro per stuk, rekent de FNV voor. Dat betekent zeker dertig euro per maand per persoon. Mensen op of rond het minimum hebben het financieel al extra zwaar nu en deze extra kostenpost kan daar niet bij.

Een financiële vergoeding zou inwoners met een kleine beurs uit de brand helpen. “Of desnoods alle minima vijf stoffen, wasbare mondkapjes schenken. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven.”

In de gemeente Rotterdam is het al geregeld.

Meer berichten