Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Castricum

Horecaverbod voor vier Castricumse reljongeren

CASTRICUM - Een groepje jongeren zorgt in Castricum al een tijd voor overlast tijdens de stapuren. In de aanloop naar komend weekend, waarin méér jongeren worden verwacht, krijgen vier van hen van de gemeente een horecaverbod en mogelijk een gebiedsverbod. “Het is een zwaar middel, maar we zien geen andere mogelijkheid om ze te laten stoppen.” 

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente tegen  mediapartner NH Nieuws. Eerder deze week meldde Castricum al zich voor te bereiden op een drukker uitgaansweekend, omdat omliggende gemeenten behoren tot Kennemerland, een verhoogd coronarisicogebied met strengere coronamaatregelen. Inmiddels is bekend dat er zaterdag 26 september zeven boa’s en beveiligers zullen rondlopen in het uitgaansgebied: vier boa’s en drie beveiligers van de horeca. 

De jongeren, alle vier uit Castricum, zijn volgens de politie en beveiliging in het uitgaansgebied vervelend aanwezig, drinken in het openbaar en luisteren niet naar aanwijzingen. Ook maken ze ruzie. Het horecaverbod geldt voor het horecaconcentratiegebied, dat is het deel van de Dorpsstraat met de kroegen en het station met de tussenliggende straten. Burgemeester Toon Mans heeft nu gevraagd aan de politie of de jongeren ‘vervelend genoeg zijn’ om ook een gebiedsverbod te krijgen. 

De vier jongeren zijn in de leeftijd van 20 tot 24 jaar en vertikten het de afgelopen tijd om te luisteren naar de beveiligers. “Ze verpesten de sfeer en beïnvloeden anderen. Ze schreeuwen en zwaaien met flessen.” Zij mogen dus voorlopig niet meer in het centrum van Castricum komen tijdens uitgaansuren. Het zijn de eerste jongeren met een gebiedsverbod. Vorig jaar, na een heftige vechtpartij op straat, pleitten politieke partijen voor ‘een gebiedsverbod voor alle jonge vechtersbazen’. 

 De maatregelen die gemeente Castricum al nam tegen overlast gevende jongeren hebben deels geholpen, zegt de woordvoerder. “Doordat de identificatieauto rondreed, zijn grote groepen jongeren er zich van bewust geworden dat ze hun ID bij zich moesten hebben. We hebben daarna namelijk gemerkt dat het aantal ID’s aan de deuren was toegenomen.

Na een serie gewelddadige incidenten in 2017 werden er tijdelijk camera’s opgehangen, werd aangekondigd dat er strenger gecontroleerd zou worden op het gebruik van valse identiteitsbewijzen en gaf burgemeester Toon Mans de politie toestemming bodycams te dragen.

Meer berichten