Logo uitkijkpost.nl
Penningmeester George en Wim Maan, vrijwilliger op de boekenafdeling van XopX tekenen de akte van schenking.
Penningmeester George en Wim Maan, vrijwilliger op de boekenafdeling van XopX tekenen de akte van schenking. (Foto: Margreeth Anema)
Limmen

Unieke vondst en hoog bezoek bij X op X Limmen

Door: Margreeth Anema

LIMMEN - Wim Maan, vrijwilliger op de boekenafdeling van kringloopwinkel X op X aan de Rijksweg in Limmen heeft in zijn 15-jarige carrière bij de kringloop zelden zo’n mooie vondst gedaan: onlangs vond hij een reeks boeken uit de jaren 1814-1819 over de geschiedenis van de oorlog. 

Terwijl de doorgewinterde vrijwilliger dozen met kinder- kook- en historische boeken sorteerde stuitte hij op een reeks antieke boeken, en hij voelde dat dit iets bijzonders was. Wim begon te googelen en het klopte: hij had erfgoed in handen. “Mijn hart ging er sneller van kloppen en ik besloot de boeken iedere dag na sluitingstijd mee naar huis te nemen om te voorkomen dat ze in de schappen zouden belanden”, aldus Wim.

Het gaat hier namelijk om een puntgave complete reeks van acht boeken over de ‘geschiedenis van den oorlog’, geschreven door Carl Venturini. Deel I en II gaan over de oorlog in Rusland, deel III en IV gaan over de oorlog in ‘Duitschland’ en deel VI en VII gaan over de oorlog in ‘den Nederlanden’. Op Catawiki worden er delen van de reeks aangeboden door verzamelaars maar niemand heeft de volledige reeks, zelfs de defensiebibliotheken in Nederland niet, zo bleek later toen Wim de boeken aanbood aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Op dinsdag 15 september kwam Erwin Rossmeisl van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie de reeks ophalen, nadat Wim het instituut de boeken kosteloos had aangeboden. “Omdat wij ook een ideologische instelling zijn prefereerden wij het ideologische en publieke aspect boven het financiële aspect”, aldus Wim. De overdracht vond plaats via een ondertekening van een officiële akte van schenking.

“Wij krijgen veel dagboeken, fotoalbums en correspondentie aangeboden uit particuliere hoek, dit is van onschatbare waarde voor ons onderzoek naar de Nederlandse militaire historie. Het komt zelden voor dat we vanuit een kringlooporganisatie of een goed doel iets aangeboden krijgen, dus wij waren blij verrast en vonden het een bijzonder aanbod”, aldus Rossmeisl. De reeks ontbreekt in de omvangrijke bibliotheek van het instituut, maar ook in de andere bibliotheken van defensie, zo onderzocht hij. “De reeks is heet van de naald geschreven in het kielzog van de oorlog van Napoleon en gelijk vertaald en uitgegeven, dat is heel bijzonder.”

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het gaat om de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten in de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Het NIMH beheert een unieke militair-historische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek.

Meer berichten