Afbeelding
Foto: Pixabay

Kitefoil-broers op weg naar de Olympische Spelen

Sport Castricum

CASTRICUM - Snelheden van 60 kilometer per uur, sprongen van meer dan 25 meter hoog en het gevoel alsof je vleugels hebt. Dat is in het kort gezegd kitefoilen. De sport staat in 2024 op de agenda van de Olympische Spelen en met de broers Sven (21) en Ivar (18) uit Castricum heeft Noord-Holland twee troeven in handen voor edelmetaal.  

Sven en Ivar behoren tot de beste Kitefoilers van Nederland. Ze maken deel uit van TeamNL. En daar zijn ze trots op, vertellen ze tegen mediapartner NH Nieuws. "Dat is natuurlijk supervet. Als klein kind kijk je naar toppers als Dorian van Rijsselberghe die goud won met surfen. En als je dan voor het Nederlandse team mag uitkomen en de beste in je sport kan worden is dat een droom die uitkomt." 

Kitefoilen is anders dan het 'gewone' kitesurfen. De plank heeft aan de onderkant een mast met vliegtuigachtige vleugels, de hydrofoil. Dit zorgt er voor dat je 'boven' het water vliegt. Een grote kite trekt je voort, net als bij kitesurfen.

Volgens Ivar is het gevoel als je aan het kitefoilen bent onbeschrijfelijk. "Je moet eigenlijk zelf eens op het bord hebben gestaan om te weten wat het is. Je vliegt als het ware boven het water met een enorme snelheid. Een geweldige ervaring." 

De broers zijn net terug van het EK Kitefoilen in Polen. Daar werd Sven de beste Nederlander. "Afgezien van wat foutjes zit er heel veel potentie in. De snelheid was er, de manoeuvres waren goed. Als we deze lijn doortrekken dan zitten we over een paar jaar met gemak bij de top."

Lees ook: Castricumse kitefoil-broers naar EK in Polen: "Ons eerste grote event"

Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek. Maar voor de Olympische Spelen kan er maar één man en één vrouw voor Nederland worden afgevaardigd. En dat betekent toch dat een van de broers uiteindelijk af moet vallen. "Er is wel echt een broederstrijd", erkent Sven. "Als ik van mijn broer verlies, vind ik dat zeker niet leuk." Ivar: "Ik doe er alles aan om van hem te winnen. Alleen al dat gezicht van hem na de race als ik win. Dan weet ik dat ik het heel goed heb gedaan."

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen gisteren
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57