Logo uitkijkpost.nl
Foto: Suzanne Buis
Castricum

15-jarig meisje uit Heiloo redt twee jonge meisjes uit een mui

CASTRICUM - Vorige week heeft een 15-jarig meisje uit Heiloo twee meisjes van een jaar of acht gered uit zee. Ze waren door de vloed meegetrokken. Ze konden niet meer staan en grepen zich aan elkaar vast en waren aan het huilen en gillen, maar met aflandige wind merkten omstanders op het strand er niets van.

Het 15-jarige meisje Marissa was met haar zusjes en haar moeder achter de branding aan het spelen en zag dat de meisjes wat raar deden. Direct snelde Marissa er naartoe. Marissa nam de meisjes op haar nek. De meisjes zaten om haar nek geklemd en waren in paniek. Ze zaten onder het snot van het huilen en water ophoesten en gilden: "Je hebt ons gered, we gingen dood!" De meisjes durfden ook dan niet te staan waar het wel kon, waardoor het voor de 15-jarige heldin erg zwaar werd. Marissa heeft ze naar het strand gebracht en ze renden huilend naar de mannen en wezen naar Marissa. Een van de mannen stak z’n hand op naar Marissa en toen liepen ze weg.

"Hopelijk beseffen ze de ernst van de situatie wel... Gelukkig liep alles goed af en ik ben trots op haar. Stoere chica," spreekt de moeder van Marissa. 

Wat te doen bij muien
Ben van je plan nog lekker van de zon te genieten en een frisse duik te nemen in zee? Let dan op dat je niet in een mui terecht komt. Via zo'n mui kan je namelijk razendsnel tientallen meters de zee ingetrokken worden.

Een mui is een diepe geul onder de waterspiegel die haaks op de kust staat. Volgens de reddingsbrigade is het belangrijk om hun aanwijzingen en waarschuwingen op te volgen. De bijnaam van muien is namelijk 'het onzichtbare gevaar' omdat je ze vanaf het strand niet goed kan zien.

Wat moet je doen als je toch in een mui zwemt? Belangrijk is dat je vooral rustig blijft. Een veelgemaakte fout is om flink tegen de stroming in te gaan zwemmen. Maar de zee is zo sterk dat de stroming er eerder voor zorgt dat je uitgeput raakt, dan dat je op deze manier de mui uit komt en dan is de kans op verdrinken alleen maar groter.

De reddingsbrigade raadt aan om jezelf met de stroom mee te laten voeren tot je voelt dat de stroming minder sterk is. Vervolgens zwem je schuin weg via de zandbanken. Probeer in ieder geval de aandacht van de strandwacht te krijgen als je in een mui gezwommen bent.

Meer berichten