Jessica Zwart is de vrouw achter het hospice.
Jessica Zwart is de vrouw achter het hospice. Foto: STiP Fotografie

Hospice Egmond zoekt vrijwilligers

Human Interest Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE – Momenteel verrijst op de plaats van de voormalige speeltuin aan de Sportlaan, bij de weg die naar een vakantiepark van Roompot leidt, het Hospice Egmond. Naar verwachting zal het gebouw in november opengaan en zullen de eerste kamers in gebruik worden genomen.

Jessica Zwart (58) uit Egmond aan Zee is de vrouw achter de hospice. Van beroep verpleegkundige, maar de laatste jaren legt ze haar ziel en zaligheid ook in het realiseren van een droom: de bouw van een hospice voor de Egmonden.

Jessica: “Tijdens mijn opleiding in Amsterdam kreeg ik al te maken met de zorg voor terminale patiënten. Velen vonden dat eng, maar ik vond het fascinerend. Dood gaan we allemaal, maar de overgang van leven naar sterven is mysterieus en beladen.

In 1993 werd ik wijkverpleegkundige bij Evean. Vaak moest er een oplossing worden gezocht voor ernstig zieke patiënten die niet meer thuis verzorgd konden worden. Die werden dan geplaatst in een verzorgingshuis of een verpleeghuis of in een hospice, vaak relatief ver weg uit de eigen omgeving. De zorg is dan wel goed geregeld, maar de onrust over zo’n verhuizing naar een grote, anonieme instelling elders is bij patiënten groot. Ik droomde door, heel concreet over een klein bijna-thuis-huis in Egmond.”

Bijna-thuis-huis
“In 2009 overleed mijn vader plotseling en stond mijn persoonlijke leven even op de kop. Voor mijn gevoel spatte mijn droom van een klein bijna-thuis-huis uiteen. Tot 2013. Toen mocht ik van mijn werkgever onderzoeken of een hospice voor de drie Egmonden haalbaar zou zijn. Resultaat was de oprichting van een stichting, die we ‘Zeedistel’ noemden. Deze had tot doel een hospice te realiseren. Dat was in 2014. En daar meldde zich later de familie Groot, eigenaar van Hotel Zuiderduin. Bouwbedrijf Groot had de speeltuin gekocht om er een zorghotel te bouwen. De familie Groot bood ons een hoek van het terrein aan, waar men dan voor ons, tegelijk met het naastgelegen te bouwen zorghotel, een casco voor een hospice met drie grote zorgkamers, een vierde reservekamer en een huiskamer voor familie en vrienden wilde neerzetten.

Het zorghotel en de hospice staan op hetzelfde terrein maar opereren los van elkaar en hebben ook ieder een eigen identiteit.”

Nieuw concept
Er zal gewerkt gaan worden volgens een nieuw concept. Er wordt geen eigen personeel aangetrokken. Patiënten nemen hun eigen, vertrouwde verzorgers mee van de drie zorgorganisaties die in de Egmonden actief zijn.

De vrijwilligers die in het hospice gaan werken, draaien diensten in drie shifts: de ochtend, middag en avond. ’s Nachts is er professionele hulp aanwezig.

Steun 
Nu het casco bijna klaar is, zorgt de stichting zelf voor afbouw en inrichting. Daarvoor is zo’n € 400.000 nodig. Jessica: ‘We hebben gelukkig al veel sponsoren gezocht en gevonden, de onderhandelingen lopen nog. Maar we proberen ook de betrokkenheid van de inwoners van de Egmonden en wie weet ook van de omringende dorpen om te zetten in donaties. We hopen zo € 50.000 bijeen te krijgen. En we werven vrijwilligers om er een warm en gastvrij bijna-thuis-huis van te maken. Fijn te merken dat ook mensen uit Bergen, Heiloo en Castricum zich melden. We kunnen er nog meer gebruiken! Wie meer wil weten kan zich melden via vrijwilligers@hospice-egmond.nl. Met iedereen voeren we een intakegesprek. Na de zomer start dan een training.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 23 uur geleden
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25
Er wordt gespeeld op dinsdagmiddag 16 en 23 april en vrijdagavond 19 en 26 april.
Open Kampioenschap Biljarten van Castricum 18 mrt, 15:17