Afbeelding
Foto: Erika Dekker-de Groot

Interview Ron de Haan over het herstelfonds

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Wethouder Ron de Haan (Economische Zaken) is al maanden hard in de weer om in de bres te springen voor ondernemers die in slecht weer terecht zijn gekomen door de coronacrisis. Hij vertelt wat de gemeente doet om ondernemers er weer bovenop te helpen, bijvoorbeeld met een Herstelfonds. 

Hoe staan de bedrijven en ondernemers in Castricum ervoor na drie maanden coronacrisis?

"We hebben daar nog niet een compleet beeld van. Dat is ook lastig. Ik heb met veel ondernemers contact. Er is een categorie die een bewonderenswaardige veerkracht tentoonspreidt. Een andere groep bedrijven probeert zelf de klap op te vangen. De meeste ondernemers proberen hun verlies zo goed en zo kwaad als dat kan verder te beperken. De Ondernemers Vereniging Castricum (OVC) roept leden én niet-leden op om openheid te geven, dus om te laten weten hoe ondernemers ervoor staan met hun bedrijf. Dat vind ik een heel lovenswaardig initiatief". 

Wat gaat de gemeente Castricum eraan doen om de positie van ondernemers te verbeteren?

"Gemeenten kunnen bedrijven niet redden. Wat we wel kunnen, is lokale lasten verlichten of kwijtschelden. We komen horeca- en sportbedrijven tegemoet wanneer zij hun bedrijfsvoering gedeeltelijk naar buiten kunnen verplaatsen of terrassen willen uitbreiden. Voor kleine aanpassingen zoals overkappingen, terrasschermen, meubilair dragen we €1500,00 per ondernemer bij. Dat doen we in goed vertrouwen. Elke ondernemer die een aanvraag bij de gemeente heeft gedaan voor terrasuitbreiding, ontvangt automatisch dit bedrag. Ik kom wel een keertje langs om te kijken hoe mooi het is geworden".

"De Castricummerwerf, aan de zuidkant van onze gemeente, is een belangrijke lokale banenmotor. We gaan samen met de ondernemers onderzoek doen naar wat nodig is voor een krachtig en toekomstbestendig bedrijventerrein. Ik heb hier ook politieke signalen over ontvangen. De werf moet uit zijn schaduw komen en groener en duurzamer worden. Het beeld dat uit het onderzoek moet ontstaan, is hoe en waar revitalisatie mogelijk is – daar ligt de focus. Het onderzoek zou ik graag in afstemming met de raad willen financieren uit het Herstelfonds.
 “De Oude Keuken is een ander voorbeeld waar we lokaal kunnen helpen. Brigitte van Campen heeft op het landgoed Duin en Bosch een mooi leer-werkbedrijf opgebouwd met een culturele en sociaal-maatschappelijke functie. Het bedrijf draait voor 85 procent op horeca omzet, is elf weken dicht geweest en valt buiten alle rijksregelingen. Samen met de vastgoedeigenaar hebben we besloten De Oude Keuken tijdelijk voor de huur te compenseren en ze komt ook in aanmerking voor de terrasvergoeding".

De Castricumse kunstenares Judith Lang kan dankzij het Herstelfonds haar ‘corona-bankje’ uitvoeren. Zij krijgt € 2.900,00 om samen met twintig door haar geselecteerde inwoners een bankje te mozaïeken naar een ontwerp dat zij heeft gemaakt. Wie een idee heeft waar het bankje kan komen te staan, kan zich bij Judith melden. 

Wat zijn de spelregels om deel te nemen aan het Herstelfonds, waar moet je aan voldoen om er aanspraak op te kunnen maken? 

"Er zijn wel spelregels, maar geen ingewikkelde procedures. Ondernemers die een gemotiveerd verzoek doen voor maatregelen die helpend kunnen zijn om uit de crisis te komen, kunnen we met een bijdrage tegemoet komen. Voor aanvragen van meer dan € 5.000,00 gaan we uit van cofinanciering. Dan moeten er meer partijen meedoen of je betaalt als ondernemer een deel mee."

Wethouder Ron de Haan, tot slot: "Ik roep ondernemers, (sport)verenigingen en (cultuur)instellingen op om met de gemeente in gesprek te komen of het Herstelfonds kan worden ingezet voor jouw zaak. Meld je zorgen bij de gemeente, of bij de Ondernemers Vereniging Castricum, dan gaan we met elkaar na of er een mouw aan te passen is".

Bron: gemeente Castricum

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 6 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25