Logo uitkijkpost.nl
De hommel.
De hommel. (Foto: Pixabay)
Regio

Hoe help je een uitgeputte hommel?

REGIO - Het hommelseizoen begint vaak in het voorjaar wanneer de temperaturen stijgen. Hommels zijn bijzonder nuttige beestjes, vooral omdat ze veel voor planten in uw tuin kunnen betekenen. Vaak worden hommels namelijk ingezet door professionele fruittelers om tot een maximale fruitoogst te komen. Hommels zijn namelijk de beste in het bestuiven van verschillende soorten planten. 

Uitgeputte hommel gevonden, en nu?
Neem een hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel.

Geen honing geven
Honing lijkt gezond, maar kan juist verkeerd uitpakken. Er zitten soms ziekteverwekkers in waar hommels ziek van kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat de honing voor de mens gevaarlijk is. De mens is ongevoelig voor deze ziekteverwekkers.
Laat de hommel het suikerwater drinken. Je zult zien dat de hommel meer actiever wordt, kracht opdoet en weer helemaal fit haar weg kan vervolgen.

Het kan ook zijn dat de hommel weinig actief is. Dan kan het helpen als je de hommel tijdelijk in een (schoenen)doos stopt. Leg er eventueel wat hooi of gras in. (nooit wol, daarin blijven klauwtjes vaststeken).
Zet er een schoteltje in met klein laagje suikerwater en zet de hommel weg bijvoorbeeld in de schuur. Niet bij verwarming plaatsen.
Je kunt de hommel zo een aantal uren laten. Grote kans dat de hommel meer suikerwater heeft gegeten en toch is opgewarmd. Was de hommel erg nat door regen dan is deze ook weer opgedroogd.
Je merkt het doordat de hommel actiever is. Laat deze dan alsnog vrij.

Een kleine waarschuwing is op zijn plaats
Hommels kunnen wel degelijk steken. Ze zijn totaal niet agressief, vliegen heel vriendelijk rond op zoek naar nectar. Ze steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Dit laten ze merken door op hun zij of rug te gaan liggen met de pootjes omhoog wuivend. en angel naar voren. Benader het beestje dus vriendelijk en niet opdringerig. Wees geduldig en handel met rustige bewegingen. Als je ze suikerwater geeft lijkt het wel of ze begrijpen dat je ze helpt. De Bijenstichting heeft nog nooit gehoord dat iemand die dit doet is gestoken.

Bron: bijenstichting.nl

Meer berichten