Logo uitkijkpost.nl
Foto: Erika Dekker-de Groot
Regio

Afzetten toegangswegen strand niet uitgesloten (update: strand dicht!)

REGIO - De Noord-Hollandse kustplaatsen in het BUCH-gebied (Bergen aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee, Schoorl aan Zee, Bakkum, Hargen en Camperduin) waarschuwen potentiële strandgangers dat zij er rekening mee moeten houden dat de wegen naar zee met Hemelvaartsdag kunnen worden afgesloten. Dit zal gebeuren wanneer de parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen vol zijn. De capaciteit van zowel het parkeerplein als de fietsenstalling van Castricum aan Zee is gehalveerd.

Met de boodschap ‘vermijd drukte’ willen de gemeenten bezoekers informeren over de coronamaatregelen die op hun stranden gelden met Hemelvaartsdag en het Pinksterweekeinde. Doel van hun boodschap is dat mensen niet massaal naar het strand gaan. Gebeurt dat wel, dan gaan in het uiterste geval de toegangswegen naar het strand dicht. 

Boulevards en bankjes
De strandgemeenten wijzen erop dat ‘vermijd drukte’ nog steeds het belangrijkste is wat je kunt doen om de kans op besmetting met en de verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Of dat nu in een drukke winkelstraat is, in het stadspark of aan zee: wie drukke plekken uit de weg gaat, weet zeker dat hij of zij het risico op besmetting met het coronavirus aanzienlijk vermindert. Ook op het strand, de boulevards en de bankjes moeten mensen 1,5 meter afstand houden, vaak hun handen wassen en hoesten of niezen in hun elleboog. Als je je niet lekker voelt, moet je thuisblijven.

Strandpaviljoens mogen hun toiletten openstellen voor strandgangers, mits die toiletten buiten het strandpaviljoen zijn gevestigd, meldt NH Nieuws. De Veiligheidsregio Kennemerland meldt dat de veiligheidsregio's en kustgemeenten in goed overleg met deze versoepeling hebben ingestemd. De toiletten mogen alleen open als die direct via het strand bereikbaar zijn en niet eerst het strandpaviljoen hoeft te worden betreden. Voor het schoonmaken van de toiletten, dienen de richtlijnen van het RIVM te worden gevolgd.

Toegangswegen afsluiten
Voor het strand bij Castricum is uit voorzorg het aantal parkeerplaatsen voor de auto en fiets met de helft verminderd. Helpt dat onvoldoende om de drukte op het strand en de wandelroutes binnen de perken te houden, dan zal de gemeente besluiten om de toegangswegen naar het strand af te sluiten. De gasten die dan nog wel het strand op kunnen komen, moeten er rekening mee houden dat er strandbedjes- noch strandschermenverhuur is.

De horeca zijn nog gesloten, maar op verschillende plaatsen zijn er afhaalloketten geopend waar strandgasten eten en drinken kunnen ophalen. De terrassen mogen pas vanaf 1 juni worden geopend. En er is natuurlijk ook nog altijd de eigen koelbox. 

Update: Donderdag 21 mei rond 12.00 uur heeft de gemeente de toegangswegen tot het strand bij Castricum afgesloten.

Meer berichten