Buurvrouwen runnen buurtsuper van kersverse vader Ahmad
Logo uitkijkpost.nl
Foto: Taim Market op Facebook
Castricum

Buurvrouwen runnen buurtsuper van kersverse vader Ahmad

CASTRICUM - Normaal gesproken wordt buurtsuper Taim Market op het Kooiplein gerund door de Syrische immigrant Ahmad. Omdat hij deze week voor de tweede keer vader is geworden, zou zijn zaak eigenlijk dicht zijn. Maar daar dacht Dafne van Baarle anders over. Ze bood  Ahmad aan zijn supermarkt een paar dagen te runnen. "Elkaar als ondernemers een beetje helpen."   

Dafne leerde Ahmad  kennen toen hij in april vorig jaar bezig was met de voorbereidingen voor zijn buurtsuper. "Ik zag hem bezig en knoopte ik een praatje met hem aan. Als arabiste ben ik veel in het Midden-Oosten geweest, ook in Syrië, en heb daarom extra belangstelling voor mensen met een Arabische achtergrond", vertelt Dafne aan mediapartner NH Nieuws.

In de maanden die volgen, helpt ze Ahmad met wat zaken in en om zijn winkel. Omdat ze er sindsdien 'trouwe klant' is, wist ze ook dat hij deze week voor de tweede keer vader zou worden. "Toen ik hem vroeg wat hij deze dagen met zijn zaak zou doen, zei hij dat hij dicht zou blijven." Omdat een meerdaagse sluiting in ieder geval omzet en misschien zelfs klanten zou kosten, stelde Dafne voor dat zij de winkel deze dagen zou runnen. "Hij is gewoon een ontzettend aardige man. En ik ben zelf ook ondernemer, maar ben vanwege de coronacrisis nu minder aan het werk", verklaart ze haar initiatief.  

Dafne heeft de buurtsuper maandag 18 en dinsdag 19 mei gerund. "Een heel leuke ervaring", zegt ze daarover. "De laatste keer dat ik in een supermarkt heb gewerkt, was na mijn eindexamen. Ik ben een kenniswerker, maar vond het leuk om eens fysiek aan het werk te zijn. Dit was mouwen opstropen." Van veel producten wist ze de prijs niet, bekent ze. "Maar dat was niet erg, want ik heb aan klanten gevraagd of ze me wilden helpen." Bovendien kan het niemand zijn ontgaan dat de eigenaar vader is geworden. "Want ik heb vlaggetjes opgehangen." 

Toen Ahmad   Daphne vroeg of ze een dag extra wilde invallen, moest ze hem aanvankelijk teleurstellen. "Woensdag had ik al veel afspraken staan", vertelt ze. "Maar mijn buurvrouw kon wél helpen." Die buurvrouw is Corinne "Ik ken 'm niet persoonlijk", vertelt ze over haar relatie tot Ahmad. "Maar ik haal er wel eens een boodschap. Fijn dat er nog zo'n winkel is op het Kooiplein." Toen ze hoorde dat de super woensdag dicht zou blijven, heeft ze 'in een gekke bui' aangeboden om de winkel voor een dag te runnen. "Ik ben zelf ondernemer, heb een horecazaak, dus ik weet hoe het is als er niets binnenkomt. En er liggen verse producten die anders niet verkocht worden." Ervaring met supermarktwerk heeft ze niet. "Ik zie allemaal rampscenario's voorbijkomen", zegt ze gekscherend. "Dat de kassa stukgaat bijvoorbeeld." Om niet volledig onbeslagen ten ijs te komen, is ze dinsdagmiddag al even poolshoogte wezen nemen. "Om te kijken hoe het reilt en zeilt."

Op haar Facebookpagina roept ze al haar vrienden en kennissen op om woensdag vooral boodschappen bij Taim Market te doen. "Wat zou het leuk zijn als we morgen kunnen afsluiten met een supermooie omzet!" 

En Ahmad? Die heeft nog een dag extra om van zijn gezinsuitbreiding te genieten. "Mijn vrouw en zoon mogen woensdag het ziekenhuis verlaten", zegt hij opgelucht als NH Nieuws hem belt. Wat hij van Dafnes initiatief vindt? "Ze heeft me echt verrast toen ze dit voorstelde. Zo is mijn winkel in ieder geval open, en verlies ik geen geld of klandizie. Donderdag ga ik zelf weer aan het werk."


Meer berichten