Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Castricum

Doven en slechthorenden in de problemen door mondkapjes in ziekenhuis en OV

CASTRICUM - Normaal gesproken is de communicatie tussen dove mensen en zorgpersoneel al niet optimaal, maar nu tolken niet mee mogen en personeel in de ziekenhuizen een mondkapje draagt, is dat probleem nog groter. De doof geboren Roos Wattel uit Castricum wil daar iets aan doen. 

Toen het coronavirus in Nederland de kop opstak, merkte Wattel dat ze angstig was. Omdat ze doof is, kijkt ze veel naar de mond. Maar wanneer mensen mondkapjes dragen en er geen tolk is, geeft dat problemen. 

Voor de hele coronacrisis liepen dove mensen er ook al  tegenaan dat medisch personeel weinig ervaring heeft in het communiceren met hen. Eind vorig jaar promoveerde Anika Smeijers op medische hulpverlening aan doven. Medisch personeel weet vaak bijvoorbeeld niet hoe ze een tolk op afstand kunnen regelen. "Ik merkte dat veel doven en slechthorenden die ik ken extra voorzichtig waren, omdat ze wilden voorkomen dat ze in deze omstandigheden in het ziekenhuis belanden."

Wattel zette op haar website een  pdf-document met daarin informatie over hoe artsen met dove en slechthorende patiënten kunnen communiceren. Ook zit er een aanwijskaart bij zodat de patiënt kan laten weten wat zij of hij nodig heeft. De kaart ontwikkelde ze samen met Anika Smeijers.

Daarnaast maakte ze samen met haar zus Martine een video waarmee artsen en verpleegkundigen een aantal gebaren kunnen leren. 

Bron: NHnieuws

Meer berichten