Logo uitkijkpost.nl
Foto: Hans Peter Olivier
Castricum

Wat te doen bij de eikenprocessierups?

CASTRICUM - Gemeente Castricum vraagt iedereen om de aanwezigheid van de eikenprocessierups in een boom, bij de gemeente te melden: hou vooral afstand en probeer het nest niet zelf te verwijderen! 

Wanneer en hoe kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen?

Van ongeveer half mei tot half augustus kan een nest met eikenprocessierupsen in eikenbomen voor ongemak zorgen. De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. Deze haren komen door de wind in de lucht op mensen en dieren. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die vol in blad staan, zijn rupsen in het vierde larvestadium te vinden. De meeste overlast wordt in juni verwacht. Meer informatie kunt u vinden op het kennisplatform processierups.

Klachten?

Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Bij dergelijke klachten is het raadzaam contact te zoeken met uw huisarts. Daarom is het altijd beter om de rups te vermijden, indien mogelijk. 

Wat doet de gemeente? En wat vragen ze u?

  • Gaat het om een rups in een boom op openbare gemeentegrond, dan vraagt de gemeente u om melding te maken. Dan zorgen zij ervoor dat het nest met rupsen zo snel mogelijk weggehaald wordt. 
  • Voor een boom in eigen tuin vragen ze u ook om de gemeente te bellen met de vraag het nest weg te halen.
  • Gaat het om een rups in een boom op een terrein van natuurbeheerders (Staatsbosbeheer of PWN), dan zorgen zij zelf voor bestrijding van de rups, maar vraagt de gemeente u wel dit te melden, zodat zij de melding aan de betreffende terreineigenaar of –beheerder kunnen doorgeven.
  • Als preventieve maatregel om de rups te bestrijden, maait de gemeente minder rondom de eikenbomen. In dit hoge gras zitten andere insecten die vijand zijn van de rups.

Melding maken

Maak online een melding via fixi (deze app kunt u downloaden via Play Store google of App store Itunes).

Of bel de gemeente op het telefoonnummer 14 0251.

Meer informatie over het maken van een melding vindt u hier.

Bron: gemeente Castricum 

Meer berichten