Logo uitkijkpost.nl
Jeroen de Bruin fotografeerde de Havikarend op Texel.
Jeroen de Bruin fotografeerde de Havikarend op Texel. (Foto: Jeroen de Bruin)
Bakkum

Zeldzame Havikarend gezien in Bakkum

BAKKUM - In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april heeft er in het bos tussen Camping Bakkum en Bakkum-Noord een Havikarend geslapen. Dit is een zeer zeldzame arend. Tot 2020 waren er nog maar drie gezien in Nederland, laat Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland weten.

Om meer over de Havikarend te weten te komen, zijn Franse onderzoekers een project gestart. Ze voorzien vogels met een zender. Deze wordt op de rug aangebracht. Op die manier kunnen enkele Havikarenden gevolgd worden. Recent zijn twee van deze vogels in Nederland geweest. Eerst een in Friesland, en op 17 april in Zeeland. 

Op 23 april kwam er een melding van de Franse onderzoekers dat een Havikarend is gaan slapen in het bos tussen Camping Bakkum en Bakkum-Noord. Een aantal vogelaars heeft vrijdag op verschillende plekken verspreid over het gebied gepost. Om half elf kwam de arend tevoorschijn en is snel naar het noorden gevlogen. Enkele vogelaars hebben de Havikarend kort kunnen bekijken, anderen hadden minder geluk. De vogel is richting Texel gevlogen. 

Kijk voor meer informatie op www.dutchavifauna.nl/species/havikarend en Havikarenden in Europa.

Meer berichten