Afbeelding

Brief van burgemeester Toon Mans

Algemeen Castricum

Beste inwoners van de gemeente Castricum,

We leven in roerige tijden. Het coronavirus dringt diep door in ieders leven. Terwijl we normaal in onzekere tijden steun zoeken bij onze naasten, zijn we nu vanwege besmettingsgevaar gedwongen om afstand te houden, anderhalve meter van elkaar. Het zou zelfs kunnen zijn dat deze anderhalve meter lange tijd de norm blijft. Wie goed heeft gekeken en geluisterd naar de laatste persconferentie van premier Rutte, zal dat herkennen. Het is best pittig om de maatregelen na te leven. En het vraagt veel inzet om de moed erin te houden.

Hoopvol

De persconferentie van premier Rutte bevatte een paar hoopvolle vooruitzichten. Zo gaan bijvoorbeeld de basisscholen op 11 mei weer open. Vanaf 28 april mogen jongeren onder de 12 jaar weer sporten in teamverband. Douchen doe je echter thuis en de kantine blijft gesloten. Jongeren ouder dan 12 jaar mogen weer sport beoefenen als ze anderhalve meer afstand houden. Het is de bedoeling dat op 1 juni de middelbare scholieren weer naar school gaan.

Tijdens de persconferentie is ook duidelijk geworden dat onze deuren dicht moeten blijven om het virus buiten te houden. Dat geldt niet alleen voor de deuren van onze huizen, maar ook voor de poorten van horecagelegenheden, bedrijven, kantoren en gezondheidscentra in onze gemeente. Dichte deuren houdt het virus dan wel buiten, maar het heeft ook als consequentie dat er geen inkomsten meer binnenkomen. Er zijn ondernemingen en organisaties die dat noodgedwongen een tijdje vol kunnen houden, maar anderen raken acuut in de problemen. Als gemeente doen we daar veel aan, bijvoorbeeld door (financiële) hulp te bieden en een economisch noodhulppakket samen te stellen waar bedrijven, zelfstandigen en inwoners gebruik van kunnen maken. We realiseren ons als gemeente dat dat alleen de eerste nood lenigt.

Huis van de gemeente

Ondanks alle coronamaatregelen proberen we onze dienstverlening op peil te houden. Om u en onze medewerkers te beschermen, werken we zo veel mogelijk op afspraak. Daardoor zien we elkaar helaas minder in het gemeentehuis. Maar gelukkig hebben we ook andere manieren om informatie uit te wisselen. Zo vertel ik bijvoorbeeld elke zaterdagochtend op Omroep Castricum wat er de afgelopen week en de komende week gebeurt rondom corona in de gemeente. Ik hoor dat die uitzendingen goed worden beluisterd en worden gewaardeerd. Daar ben ik blij mee. Overigens zijn de website, de Gemeentepagina of de social media natuurlijk ook prima bronnen om u te informeren over de gemeente Castricum en corona.

Doordat we ons goed houden aan de richtlijnen, zien we dat er kleine lichtpuntjes aan de horizon verschijnen die wijzen op het begin van herstel. Minder mensen op de IC, minder sterfgevallen, minder besmettingen en beter inzicht in het verloop van de ziekte - het allereerste begin van het begin van het herstel komt naderbij.

Tompoucen

Beste inwoners, we staan aan het begin van de meivakantie en er zijn bijzondere dagen op komst: K(W)oningsdag op 27 april en Herdenking en Bevrijding op 4 en 5 mei. Op Koningsdag klimmen de muzikanten van Emergo traditioneel de toren van de dorpskerk op om daar een muzikale aftrap van de dag te geven. Om 9.45 uur luiden de kerkklokken. Voor de verpleeghuizen komt een draaiorgel te staan en we brengen er tompoucen voor alle bewoners en de personeelsleden. Maar verder moet iedereen thuisblijven met Koningsdag en kun je alleen online je kleedje met verkoopspullen uitstallen. Wat ik trouwens graag zou zien, is dat we met z’n allen als symbool van saamhorigheid en eendracht de vlag zouden hijsen op Koningsdag. Doet u daar aan mee?

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We kijken dan vooral ’s avonds op tv naar de herdenking op de Dam en de toespraak van de Koning. Trompettisten zijn opgeroepen om zich te verzamelen en een nummer op hun instrument te spelen. Zo valt er dus toch nog iets te herdenken. Met Bevrijdingsdag zijn er geen activiteiten, behalve dan dat ik zelf een korte toespraak houd op Omroep Castricum.

Niet opgeven

Het herstel na het virus zal des te sneller dichterbij komen als we ons aan de maatregelen blijven houden en met elkaar blijven volhouden, elkaar blijven steunen, en als we niet opgeven. Als we blijven omkijken naar onze naasten, naar elkaar en met name naar degenen die dat het hardst nodig hebben. Als we dat doen, als we blijven volhouden en blijven zorgen voor elkaar, dan overwinnen we corona. Dat dat lukt, daar ben ik zeker van. Samen zullen we het virus eronder krijgen en met elkaar komen we corona te boven.

Met hartelijke groet,
Toon Mans, burgemeester

Bron en foto: gemeente Castricum

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 9 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25