Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrijstelling voor erehagen bij uitvaarten in Noord-Holland Noord

Algemeen Regio

REGIO - Piet Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar ook Castricum onder valt, heeft donderdagmiddag 16 april vrijstelling verleend voor het beperkt vormen van een erehaag bij uitvaarten. "We hebben zoveel bereikt met elkaar de laatste weken. Ik ben echt trots op onze inwoners. Deze roep uit de samenleving om op de moeilijkste momenten in het leven toch een gezamenlijk gebaar te maken, omarm ik daarom graag."

Een erehaag mag uit maximaal 100 personen en acht volgauto's bestaan. Voor specifieke gevallen, waarbij een bijzonder grote oploop aan mensen wordt verwacht (meer dan 100) moet een specifieke ontheffing worden verleend. Dit wordt dan per geval bekeken. Met de vrijstelling komt de Veiligheidsregio tegemoet aan een breed gedeeld gevoel in de samenleving.

"In deze bizarre tijd is afscheid nemen van een geliefde extra zwaar. Nabestaanden kunnen hun hartzeer en herinneringen niet delen met anderen. Dat is verschrikkelijk. Ik heb er alle begrip voor dat mensen de behoefte hebben aan het uiten van hun verdriet. Daar is direct het dilemma. We moeten namelijk ook blijven waken voor de verdere verspreiding van het virus. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook bij verdriet", aldus Bruinooge. 

Het besluit om de vrijstelling te verlenen komt voort uit de gedachte dat goed gedrag mag worden beloond. De burgemeesters van de Veiligheidsregio (van Texel tot en met Castricum) zijn enorm tevreden, trots zelfs, op hoe het gaat in Noord-Holland Noord. Ook bij uitvaarten, zoals onlangs in Heerhugowaard en Berkhout. Uitzonderingen altijd daargelaten.

Voorzitter Bruinooge wijst er wel op dat we er nog niet zijn: ,,De anderhalve meter afstand van elkaar is nog altijd noodzakelijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. We blijven mensen daarop wijzen. Niet door het ze te verbieden, maar door ze eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Hou je aan de maatregelen. Ook in een erehaag, maar ook na afloop. Dan is er veel mogelijk."

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57