Afbeelding
Foto: Unsplash

Afname groepen jongeren op straat (update: toch overtredingen)

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Castricumse jongeren lijken gehoor te geven aan de waarschuwing van de gemeente om zich vooral niet in groepen op straat te begeven. Dat vertellen beveiligers en jongerenwerkers op vrijdag 3 april bij winkelcentrum Geesterduin voor de camera van mediapartner NH Nieuws. "Er is wel wat samenscholing, maar het is vrij beperkt", zegt beveiliger Dennis Scholten. 

Maandag 30 maart liet gemeente Castricum op haar website weten dat overtreding van het samenscholingsverbod een boete zou opleveren. De gemeente voelde zich daartoe geroepen na berichten dat ondanks het verbod bij het winkelcentrum nog altijd een groep van zo'n dertig jongeren bijeen zou komen.

Lees ook: Nog steeds groepen jongeren, binnenkort hoge boetes

Wel ziet Scholten nog kleinere groepen jongeren, die zich weinig van het samenscholingsverbod lijken aan te trekken. "Meestal groepen van drie of vier. Daar gaan we dan heen, om met de jongeren te praten."

Jongerenwerker Romy Vlaar is vooral trots op de Castricumse jeugd. "Het is rustig, en dat is goed om te zien." Berichten over grote groepen jongeren heeft ze wel meegekregen, maar kan ze niet uit eigen waarneming bevestigen. "Ik heb in deze coronatijd nog geen groep groter dan vijf personen aangetroffen."

Jongerenwerkers proberen de jongeren onder meer via hun site en socialmediakanalen te bereiken. "We maken content voor de jongeren om hen voor te lichten over wat de maatregelen voor hen inhouden."  Toch verliezen ze de straat niet uit het oog: "We proberen de jongeren die nog op straat zijn op te zoeken om ze spreken over wat er aan de hand is en welke risico's ze lopen."

Bekijk de video op de website van NH Nieuws.
Jongerenwerk Castricum is te bereiken via de website van  Stichting Welzijn Castricum.

Update: Zondag 5 april maakte gemeente Castricum bekend dat er vrijdag 3 en zaterdag 4 april toch groepen jongeren waren die de coronaregels overtraden. Ze kwamen samen in groepen en hielden zich niet aan de 1,5 meter afstand. De gemeente heeft daarom besloten dat boa's en politie met ingang van zondag 5 april niet meer waarschuwen, maar direct boetes uitdelen. Dit geldt niet alleen voor groepen jongeren, maar voor alle leeftijdsgroepen. (Bron: gemeente Castricum op Facebook)

Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 uur geleden
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40