Logo uitkijkpost.nl
Foto: Unsplash
Castricum

Afname groepen jongeren op straat (update: toch overtredingen)

CASTRICUM - Castricumse jongeren lijken gehoor te geven aan de waarschuwing van de gemeente om zich vooral niet in groepen op straat te begeven. Dat vertellen beveiligers en jongerenwerkers op vrijdag 3 april bij winkelcentrum Geesterduin voor de camera van mediapartner NH Nieuws. "Er is wel wat samenscholing, maar het is vrij beperkt", zegt beveiliger Dennis Scholten. 

Maandag 30 maart liet gemeente Castricum op haar website weten dat overtreding van het samenscholingsverbod een boete zou opleveren. De gemeente voelde zich daartoe geroepen na berichten dat ondanks het verbod bij het winkelcentrum nog altijd een groep van zo'n dertig jongeren bijeen zou komen.

Lees ook: Nog steeds groepen jongeren, binnenkort hoge boetes

Wel ziet Scholten nog kleinere groepen jongeren, die zich weinig van het samenscholingsverbod lijken aan te trekken. "Meestal groepen van drie of vier. Daar gaan we dan heen, om met de jongeren te praten."

Jongerenwerker Romy Vlaar is vooral trots op de Castricumse jeugd. "Het is rustig, en dat is goed om te zien." Berichten over grote groepen jongeren heeft ze wel meegekregen, maar kan ze niet uit eigen waarneming bevestigen. "Ik heb in deze coronatijd nog geen groep groter dan vijf personen aangetroffen."

Jongerenwerkers proberen de jongeren onder meer via hun site en socialmediakanalen te bereiken. "We maken content voor de jongeren om hen voor te lichten over wat de maatregelen voor hen inhouden."  Toch verliezen ze de straat niet uit het oog: "We proberen de jongeren die nog op straat zijn op te zoeken om ze spreken over wat er aan de hand is en welke risico's ze lopen."

Bekijk de video op de website van NH Nieuws.
Jongerenwerk Castricum is te bereiken via de website van  Stichting Welzijn Castricum.

Update: Zondag 5 april maakte gemeente Castricum bekend dat er vrijdag 3 en zaterdag 4 april toch groepen jongeren waren die de coronaregels overtraden. Ze kwamen samen in groepen en hielden zich niet aan de 1,5 meter afstand. De gemeente heeft daarom besloten dat boa's en politie met ingang van zondag 5 april niet meer waarschuwen, maar direct boetes uitdelen. Dit geldt niet alleen voor groepen jongeren, maar voor alle leeftijdsgroepen. (Bron: gemeente Castricum op Facebook)

Meer berichten