Onne en Luc met de doos botjes in de eerste week van maart
Onne en Luc met de doos botjes in de eerste week van maart Foto: aangeleverd

Jongens uit Zaandam puzzelen voor strandvondstenmuseum

Cultuur Castricum

CASTRICUM - Onne Muller en Luc Gijssen zijn heuse onderzoekers. (Onne zit op de OBS Et Buut en Luc op de Herman Gorter school).

Onne gaf tijden een bezoekje aan het Strandvondstenmuseum enkele weken geleden aan geïnteresseerd te zijn in de natuur, vogels, fossielen, maar ook de herkomst van botten van dieren en dergelijke. Het toeval wil dat vorig jaar een museumbezoeker een doos vol met botten bij het museum afleverde, die vermoedelijk afkomstig waren (voor een deel althans) van een bruinvis of zeehond. De botten liggen door elkaar en het museum wist aanvankelijk niet waar te beginnen. 

De jonge onderzoekers gaan de uitdaging aan om de doos met botjes en schedels uit te zoeken, maar willen ook de skeletjes proberen te reconstrueren. Op eigen initiatief hebben ze contact opgenomen met Naturalis in Leiden, om uit te vinden hoe je zo’n skelet weer in elkaar moet zetten. Ze wisten al te melden dat zoiets met houtlijn en een speciaal merk afwasmiddel moet gebeuren. In de doos herkenden ze gelijk al botten van (zee)vogels, dus het is een verrassing wat ze zullen gaan prepareren.

Thuis in Zaandam zijn ze al een poosje bezig met het maken van een eigen museum, een mooi alternatief in een periode dat je geen museum buiten de deur kan bezoeken. De jongens mogen het materiaal houden voor hun eigen museum. Maar als hun project afgerond is en als de musea weer mogen openen na de coronacrisis, zal het resultaat natuurlijk een poosje bij het Strandvondstenmuseum te zien zijn.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57