Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd

De voor- en nadelen van internet only abonnementen

Waar we vroeger nog ontiegelijk veel gebruik maakten van een vaste telefoon is dit tegenwoordig helemaal anders. Anno 2020 bellen we veel liever met onze smartphones. Of nog gekker, we gaan Skypen of Facetimen. Ja, die vaste telefoon is helemaal niet meer zo belangrijk voor ons. Het is dan ook niet voor niets dat steeds minder mensen een pakket nemen met daarbij een vaste telefoon.

Overigens gebruiken we niet alleen de vaste telefoon minder. Ook de televisie moet er namelijk aan geloven. Vaak heeft elk huishouden nog wel een beeldbuis, maar de normale televisiezenders zie je er alsmaar minder op terug. On demand diensten nemen de gewone tv over. Hierbij kun je onder meer denken aan Netflix, maar ook Videoland en Disney+. Zulke diensten worden gezien als de toekomst van televisie. Het is dan ook logisch dat er steeds meer van zulke platformen opduiken.

Doordat we de vaste telefoon en de standaard televisiezenders steeds minder gebruiken kiezen steeds meer mensen ervoor om een internet abonnement af te sluiten. De alles in 1 abonnementen die bestonden uit internet, televisie en bellen raakt dus uit de gratie. Dit is gewoon niet echt meer van deze tijd. De abonnementen die puur bestaan uit het internet worden daarentegen juist alsmaar populairder. Toch is het niet de populairste optie, want dat is nog altijd wel een combinatie van internet en televisie.

Desondanks is wel zeker duidelijk dat de internet only abonnementen populairder worden. Dit bleek overigens in 2018 ook al. Destijds werd in het eerste kwartaal door 20 procent van de geïnteresseerde klanten gevraagd naar dit soort pakket, terwijl dit in 2017 nog 15 procent was. De verwachting is dat deze stijging is doorgetrokken en ook door zal blijven gaan. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te bedenken.

Allereerst heeft de snelheid van het internet een rol. Mensen gaan het internet namelijk alsmaar meer vertrouwen omdat het steeds sneller wordt. Daarnaast wordt het ook constant stabieler, wat natuurlijk ook positief is. Internet kan dus op de lange termijn, maar mogelijk ook op de korte termijn, de functies van de vaste telefoon en zelfs de televisie overnemen. Dit laatste kan dus door de streamingservices waar Netflix het beste voorbeeld van is. Overigens is het internet vergelijken aan te raden om ervoor te zorgen dat jouw abonnement snel genoeg is voor de doeleinden waarvoor je het gaat gebruiken.

Daarnaast gebruiken we vaste telefonie ook niet meer zoveel als voorheen vanwege de mobiele telefonie. Onderzoek toont namelijk aan dat een gemiddeld huishouden in Nederland maar liefst 3 smartphones heeft. Hierdoor wordt de vaste telefoon natuurlijk overbodig. Bovendien wordt dit ook steeds duurder aangezien providers vaak extra kosten in rekening brengen per gesprek. Vroeger was dit nog niet het geval. De smartphone abonnementen hebben juist vaak een onbeperkt aantal belminuten. Dan is de keuze toch snel gemaakt.

De internet only abonnementen worden dus alsmaar populairder. Logisch, want je kunt er nog perfect mee bellen. Ook kun je er eenvoudig je favoriete series en films mee kijken op diverse streamingservices. Maar dat is niet het grootste voordeel. Dat is namelijk de kostenbesparing. Het scheelt flink in kosten als je geen vaste telefoon en televisie bij je pakket doet.

Natuurlijk heeft dit type abonnement niet alleen pluspunten, alhoewel een pakket dat puur bestaat uit internet niet heel veel nadelen. Eigenlijk is het enige nadeel dat je niet altijd de programma’s die op de reguliere televisiezenders te zien zijn kunt kijken. Niet elke zender brengt de programma’s namelijk ook uit via een streamingplatform. Gelukkig komen er alsmaar meer van zulke diensten dus hopelijk is dit probleem binnenkort verholpen.

(Dit is een partnerbijdrage)

Meer berichten