Logo uitkijkpost.nl
Extinction Rebellion tijdens een protest in Amsterdam op 12 oktober 2019.
Extinction Rebellion tijdens een protest in Amsterdam op 12 oktober 2019. (Foto: Sam Lubbers)
Castricum

Veel interesse voor lezing Extinction Rebellion

CASTRICUM - De zaal van de bibliotheek in Castricum zat vol bij de lezing van de vreedzame burgerbeweging Extinction Rebellion op donderdag 19 december. Luisteraars kregen de laatste wetenschappelijke inzichten te horen over de klimaatcrisis. Daarnaast vertelde Extinction Rebellion over de visie die deze beweging heeft op de noodzakelijke veranderingen.

Extinction Rebellion wil door middel van geweldloze, creatieve en disruptieve acties de overheid bewegen om in te grijpen in de klimaatcrisis. Extinction Rebellion heeft drie eisen aan de overheid. De eerste eis is dat de overheid de waarheid vertelt over de klimaatcrisis en de ecologische crisis. De tweede eis is dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025, zodat de schade nog zoveel mogelijk wordt beperkt. De derde eis is dat burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transitie via een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. De lezing was de eerste activiteit van de Extinction Rebellion groep die kort geleden is opgericht in Castricum.

Geschrokken
Ondanks de drukke periode van het jaar vonden ongeveer 35 mensen, van jong tot oud, de weg naar de bibliotheek. "Voor sommigen was het even schrikken toen ze de feiten hoorden. Die wisten niet dat het al zo erg was," zegt woordvoerder Lucas Winnips van Extinction Rebellion Castricum. "Mensen horen van de overheid dat het allemaal wel meevalt. In werkelijkheid gaat het uitermate slecht en zijn we gevaarlijk dicht bij kantelpunten. Punten waarna er geen weg meer terug is en de klimaatontwrichting niet meer is tegen te houden.

Maatregelen
Verder ging het onder andere over mogelijke maatregelen. Lucas Winnips:"Er zijn veel goede ideeën. Extinction Rebellion stelt voor dat er een burgerberaad komt dat, geadviseerd door wetenschappers, gaat bepalen wat er moet gebeuren. "Er werd nog lang nagepraat in de bibliotheek. Want hoe serieus de boodschap ook was, de gedeelde zorg over de klimaatcrisis schept een band. Behalve actievoeren wil Extinction Rebellion Castricum ook ruimte bieden aan het gesprek met elkaar over de klimaatcrisis en activiteiten organiseren om de beweging in brede zin te ondersteunen. Op woensdag 15 januari organiseert Extinction Rebellion Castricum een kennismakingsavond voor geïnteresseerden in De Bakkerij.

Meer berichten