Met een spectaculaire kettingreactie werd de opening verricht
Met een spectaculaire kettingreactie werd de opening verricht Foto: Frank 'tHart

Bonhoeffercollege opent Technasium-werkplaats

Algemeen

CASTRICUM - Dinsdag 3 december werd om 16.00 uur de vernieuwde bovengang van de C-lesvleugel en nieuwe Technasium-werkplaats van het Bonhoeffercollege feestelijk geopend door Marga Nievelstein, rector Bonhoeffercollege, Toon Mans, burgemeester en Ron de Haan, wethouder onderwijs. De leerlingen en scheikundedocenten activeerden vervolgens samen een spectaculaire kettingreactie door de C-boven gang. De aanwezigen konden tot slot een kijkje nemen in de lokalen en het glas heffen in de keuken van de nieuwe Technasium-werkplaats.

Het Bonhoeffercollege is sinds 19 september 2016 officieel een Technasium-school. Dit schooljaar heeft de eerste havo-5 groep de eindfase bereikt: ze zijn volop bezig met de meesterproef voor het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Vanaf nu kunnen leerlingen terecht in een uitstekend geoutilleerd en doelmatig ingerichte Technasium-werkplaats. Om deze Technasium-werkplaats tot stand te brengen, moest er veel werk worden verzet. Al gauw werd duidelijk dat niet zou kunnen worden volstaan met het realiseren van een Technasium-werkplaats, maar dat ook de rest van de bovengang volledig vernieuwd zou moeten worden.

Vorig schooljaar hebben leerlingen, docenten, schoolleiding, architect Ruud-Jan Kokke en interieurontwerper Petra Hartman een plan gemaakt bestaande uit biologie- en scheikundelokalen en de nieuwe Technasium-werkplaats. Als je de bovengang binnenloopt vallen direct de glazenwanden van de vernieuwde biologie- en scheikundelokalen op. De gang heeft een eigentijdse en inspirerende uitstraling gekregen en nodigt uit tot leren. De scheikundelokalen zijn zo ontworpen dat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ruimte. Tijdens practicum kunnen de lokalen en het kabinet samengevoegd worden tot één grote ruimte, bij theorielessen kunnen de ruimtes juist van elkaar gescheiden worden.

Tijdens de verbouwing van de Technasium-werkplaats zijn twee lokalen samengevoegd tot één grote ruimte waar twee klassen tegelijkertijd O&O krijgen. Als je door de schuifdeuren de ruimte binnenkomt zie je direct dat dit geen gebruikelijk schoollokaal is maar een multifunctionele ruimte met verschillende functies. De ruimtes zijn afgestemd op het proces van onderzoek tot ontwerp dat de leerlingen in teams doorlopen. Binnen de ruimtes kunnen de leerlingen competenties en vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn binnen de bètatechniek. Zoals creativiteit, ondernemendheid, communicatie, zelfsturing, samenwerking en projectmatig werken. Er zijn verschillende werkplekken: Denktank, Atelier, Werkplaats, Keuken, Pitstop, Machinekamer, Scrapheap.

Docenten die O&O lessen geven zijn speciaal geschoold om dit examenvak te geven. Ze hanteren een activerende didactiek en coachen de leerlingen bij de uitvoering van hun projecten. Deze vorm van onderwijs sluit uitstekend aan bij de drie kernwaarden van het Bonhoeffercollege: vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Bron en foto: Bonhoeffercollege

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 18 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25