Logo uitkijkpost.nl
Foto: Gunnar Meier

Extinction Rebellion groep opgericht in Castricum

CASTRICUM - De vreedzame burgerbeweging Extinction Rebellion heeft sinds kort een groep in Castricum. Exctinction Rebellion wil dat er serieuze maatregelen komen tegen de klimaatcrisis en ecologische crisis. Daarvoor gebruikt ze geweldloze, creatieve en disruptieve acties. Extinction Rebellion is opgericht in 2018 en groeit snel. Momenteel is de organisatie al actief in 56 landen.

De overheid doet te weinig. „We stevenen af op een potentieel catastrofale klimaatverandering. We moeten alles op alles zetten om die te stoppen", aldus woordvoerder Lucas Winnips van Exctinction Rebellion Castricum.

Eisen Extinction Rebellion
De eerste eis van Extinction Rebellion is dat de overheid de waarheid vertelt. De tweede eis is dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025, zodat de schade nog zoveel mogelijk wordt beperkt. De derde eis is dat burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transitie via een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Acties
De groep in Castricum gaat samenwerken met andere lokale Extinction Rebellion groepen. Of er op korte termijn al acties in Castricum komen, kan Extinction Rebellion nog niet zeggen. „We zullen doen wat nodig is", zegt Winnips. Op 19 december organiseren de Castricumse rebellen in samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard een lezing in de bibliotheek in Castricum. Naast de laatste wetenschappelijke inzichten over het klimaat en ecologie, komt daarin de visie aan bod die Exctinction Rebellion heeft op de noodzakelijke veranderingen. De toegang is gratis en de aanvang is om 19.30 uur.

Zie voor meer informatie de Facebookpagina van Extinction Rebellion Castricum of mail naar XRCastricum@gmail.com

Meer berichten