Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay

Ontknoping recycleopdracht Bonhoeffer nadert

CASTRICUM - Het Technasium van het Bonhoeffercollege kreeg vlak na de zomervakantie van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar de opdracht om bruikbare producten te ontwerpen uit de ingrediënten van grof restafval. De afgelopen periode hebben tachtig leerling in groepen hier hard aan gewerkt. Dinsdag 19 november presenteren zij hun producten in het gemeentehuis van Castricum. Vervolgens maakt de wethouder de winnende producten bekend.

De wethouder verstrekte de opdracht namens de Buch (ambtelijke fusie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Het ging om grof restafval uit de milieustraten van de vier gemeenten.

De opdracht was een product te ontwerpen dat goed in serie kan worden gemaakt én goed verkoopbaar is. De winnende producten worden daadwerkelijk geproduceerd in samenwerking met de dagbesteding van Reakt in Castricum en mogelijk andere werkplaatsen.

Beter afval scheiden
Dit project maakt onderdeel uit van het nieuwe grondstoffenplan van de gemeenten dat is gericht op het beter scheiden van afval. Van afval kan nog van alles gemaakt worden als het goed wordt gescheiden. 75% van het afval dat nu in de grijze rolcontainer wordt gegooid, kan worden gebruikt in nieuwe producten.

Prijsvraag circulair centrum
Onlangs werd bekend dat de BUCH-gemeenten een prijsvraag hadden gewonnen van het Ministerie van Rijkswaterstaat. Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn daarmee pilotgemeenten voor een circulair ambachtscentrum. Deze opdracht komt daaruit voort. De BUCH-gemeenten hebben allen als doel om het restafval flink omlaag te brengen.

Meer berichten