Boerin Yvonne Veldt wil het bedrijf van haar vader overnemen
Boerin Yvonne Veldt wil het bedrijf van haar vader overnemen Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Waarom Gerard en Yvonne Veldt protesteerden in Haarlem

Algemeen

CASTRICUM - Vroeger sprak het voor zich: kinderen van boeren werden ouders van boeren. Maar tegenwoordig ligt het niet zo simpel meer, zo valt te lezen op de website van onze Mediapartner NH Nieuws. Neem Gerard Veldt, die een melkveehouderij met een stuk of 87 koeien heeft op het grensgebied van Castricum en Heemskerk.  Hij was maandag 11 november één van de boeren die met de tractor naar het provinciehuis reed, vergezeld door zijn dochter Yvonne. Yvonne heeft jarenlang een kantoorbaan gehad maar is onlangs met haar gezin teruggekeerd naar de boerderij, omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan. Zij wil het bedrijf van haar vader overnemen.

Maar de nieuwe regels maken dat bijzonder lastig. Bij een overname moet Yvonne 30 procent van de koeien inleveren. "Dat betekent dat je geen koeien meer kunt houden." Daar protesteerde zij hartstochtelijk tegen in Haarlem. "Want waarom kan in Noord-Holland niet wat in Friesland wél kan?  Ik moet maar verhuizen naar Friesland, denk ik", zegt ze met een knipoog terwijl ze met haar vader de Friese vlag aan de tractor bevestigt voor de tocht later vandaag. Het klink misschien hard, maar het voelt alsof we als boer worden geruimd." 

Naast de stal heeft het gezin Veldt sinds 1996 een camping. Yvonne vertelt de gasten 's zomers passievol wat het boerenbestaan inhoudt en waar hun voedsel vandaan komt. "Dat lijkt me belangrijk. Helaas ziet de overheid dat anders." Gerard: "We zijn een speelbal van de politiek en de regelgeving geworden. Lastig. We moeten investeren in de stallen en voorzieningen voor de camping, maar de bouwaanvragen liggen stil."

Ondanks alles houdt hij hoop. "Het wordt ons heel lastig gemaakt de overname voor elkaar te krijgen. Toch gaan we het proberen. Die strijd houdt me een beetje op de been. Als Yvonne het niet had gewild, was ik een beetje gaan afbouwen. Maar het idee dat zij het eventueel kan voortzetten, geeft me energie. We proberen het toch voor elkaar te krijgen. Het kwartje zal toch ooit eens vallen bij die mensen in Haarlem en Den Haag?"

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57