Logo uitkijkpost.nl
Boerin Yvonne Veldt wil het bedrijf van haar vader overnemen
Boerin Yvonne Veldt wil het bedrijf van haar vader overnemen (Foto: Fred Segaar/NH Nieuws)

Waarom Gerard en Yvonne Veldt protesteerden in Haarlem

CASTRICUM - Vroeger sprak het voor zich: kinderen van boeren werden ouders van boeren. Maar tegenwoordig ligt het niet zo simpel meer, zo valt te lezen op de website van onze Mediapartner NH Nieuws. Neem Gerard Veldt, die een melkveehouderij met een stuk of 87 koeien heeft op het grensgebied van Castricum en Heemskerk.  Hij was maandag 11 november één van de boeren die met de tractor naar het provinciehuis reed, vergezeld door zijn dochter Yvonne. Yvonne heeft jarenlang een kantoorbaan gehad maar is onlangs met haar gezin teruggekeerd naar de boerderij, omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan. Zij wil het bedrijf van haar vader overnemen.

Maar de nieuwe regels maken dat bijzonder lastig. Bij een overname moet Yvonne 30 procent van de koeien inleveren. "Dat betekent dat je geen koeien meer kunt houden." Daar protesteerde zij hartstochtelijk tegen in Haarlem. "Want waarom kan in Noord-Holland niet wat in Friesland wél kan?  Ik moet maar verhuizen naar Friesland, denk ik", zegt ze met een knipoog terwijl ze met haar vader de Friese vlag aan de tractor bevestigt voor de tocht later vandaag. Het klink misschien hard, maar het voelt alsof we als boer worden geruimd." 

Naast de stal heeft het gezin Veldt sinds 1996 een camping. Yvonne vertelt de gasten 's zomers passievol wat het boerenbestaan inhoudt en waar hun voedsel vandaan komt. "Dat lijkt me belangrijk. Helaas ziet de overheid dat anders." Gerard: "We zijn een speelbal van de politiek en de regelgeving geworden. Lastig. We moeten investeren in de stallen en voorzieningen voor de camping, maar de bouwaanvragen liggen stil."

Ondanks alles houdt hij hoop. "Het wordt ons heel lastig gemaakt de overname voor elkaar te krijgen. Toch gaan we het proberen. Die strijd houdt me een beetje op de been. Als Yvonne het niet had gewild, was ik een beetje gaan afbouwen. Maar het idee dat zij het eventueel kan voortzetten, geeft me energie. We proberen het toch voor elkaar te krijgen. Het kwartje zal toch ooit eens vallen bij die mensen in Haarlem en Den Haag?"

Meer berichten