Afbeelding
Foto: Marina Pronk

Catch Fish komt op de plaats van Weeping Elephant

Algemeen

CASTRICUM - De grote olifant is net weg, maar in het voorjaar van 2020 komt er een nieuw kunstwerk met een boodschap bij het strandplatform bij Castricum aan Zee, meldt mediapartner NH Nieuws. De Catch Fish van zes meter lang moet strandgangers bewust maken van het afval dat ze meebrengen naar het strand. Maar: "Het wordt geen prullenbak!".  

Misschien heb je zo'n vis al eens op een foto voorbij zien komen; op meerdere plekken in de wereld worden dit soort gratenvissen namelijk symbolisch neergezet bij het strand. In de vissen zit vaak plastic afval. Initiatiefnemer voor de Noord-Hollandse vis is Suzanne Buis uit Limmen. "Ik zag het in India en dacht: hoe tof zou dit zijn in Castricum?"

De boodschap is simpel: wees je ervan bewust dat wat je meeneemt naar het strand afval is. "Er is al zoveel afval in de zee. Dus hopelijk doet het mensen iets als ze deze graatmagere vis gevuld met afval zien." Maar het is dus niet de bedoeling dat strandgangers er zelf afval in gooien. "Als vuilnisbak is het erg onhygiënisch. Het gaat om de boodschap." 

En dus wordt dit kunstproject - als het goed is - ook gecombineerd met afvalprojecten met schoolkinderen. "Dus bijvoorbeeld dat scholen uit Castricum en omgeving flessen gaan inzamelen en dan mét de kunstenaars in de vis leggen", aldus Buis. 

De gemeente steunt het project volgens Buis. De vis komt op de plek waar eerst een megaolifant stond. Die is vorige maand weggehaald. "Deze kan precies op de fundering van de olifant, dus dat is perfect." Kunstenaars van CAKtwo hebben de Catch Fish gemaakt en laten weten blij te zijn dat 'hun project' enthousiast is ontvangen bij en wordt omarmd door de gemeente. Ze maken binnenkort exacte afspraken over de timing van plaatsing en ook wanneer hij vervolgens naar een volgende bestemming gaat.