Afbeelding
Foto: Marina Pronk

Catch Fish komt op de plaats van Weeping Elephant

Algemeen

CASTRICUM - De grote olifant is net weg, maar in het voorjaar van 2020 komt er een nieuw kunstwerk met een boodschap bij het strandplatform bij Castricum aan Zee, meldt mediapartner NH Nieuws. De Catch Fish van zes meter lang moet strandgangers bewust maken van het afval dat ze meebrengen naar het strand. Maar: "Het wordt geen prullenbak!".  

Misschien heb je zo'n vis al eens op een foto voorbij zien komen; op meerdere plekken in de wereld worden dit soort gratenvissen namelijk symbolisch neergezet bij het strand. In de vissen zit vaak plastic afval. Initiatiefnemer voor de Noord-Hollandse vis is Suzanne Buis uit Limmen. "Ik zag het in India en dacht: hoe tof zou dit zijn in Castricum?"

De boodschap is simpel: wees je ervan bewust dat wat je meeneemt naar het strand afval is. "Er is al zoveel afval in de zee. Dus hopelijk doet het mensen iets als ze deze graatmagere vis gevuld met afval zien." Maar het is dus niet de bedoeling dat strandgangers er zelf afval in gooien. "Als vuilnisbak is het erg onhygiënisch. Het gaat om de boodschap." 

En dus wordt dit kunstproject - als het goed is - ook gecombineerd met afvalprojecten met schoolkinderen. "Dus bijvoorbeeld dat scholen uit Castricum en omgeving flessen gaan inzamelen en dan mét de kunstenaars in de vis leggen", aldus Buis. 

De gemeente steunt het project volgens Buis. De vis komt op de plek waar eerst een megaolifant stond. Die is vorige maand weggehaald. "Deze kan precies op de fundering van de olifant, dus dat is perfect." Kunstenaars van CAKtwo hebben de Catch Fish gemaakt en laten weten blij te zijn dat 'hun project' enthousiast is ontvangen bij en wordt omarmd door de gemeente. Ze maken binnenkort exacte afspraken over de timing van plaatsing en ook wanneer hij vervolgens naar een volgende bestemming gaat.  

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 5 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01