Logo uitkijkpost.nl
Foto: Monique de Jager
Castricum

"Zit je nou aan mijn spullen?"

Woensdag 23 oktober werd mevrouw W. (94), woonachtig in de aanleunwoningen van Woonzorgcentrum De Santmark, slachtoffer van een babbeltruc.

Het was 's ochtends rond 9.00 uur, en terwijl mevrouw W. aan de telefoon zat met haar dochter, stond er een man van middelbare leeftijd voor haar deur. Hij had een pet op die hij tot ver over zijn hoofd had getrokken, waardoor zijn uiterlijk slecht zichtbaar was. Omdat hij via de centrale gang kwam, leek het vertrouwd. Normaliter kunnen daar geen ongenode mensen binnenkomen. Hij vertelde voor het licht te komen. De dochter aan de andere kant van de lijn vroeg nog aan haar moeder of het wel in orde was. "Ja hoor, hij komt voor het licht", liet mevrouw W. weten.

Vervolgens vroeg de man haar om het licht in de slaapkamer aan te doen en terwijl ze in de slaapkamer was, hoorde ze hoe er een kast in de woonkamer werd opengedaan. Zo snel als ze kon (mevrouw is niet meer zo goed ter been) spoedde ze zich terug naar de woonkamer en trof de man bij haar kast aan. "Zit je nou aan mijn spullen?", vroeg ze verbijsterd. De man mompelde iets onverstaanbaars en verdween haastig. Nadien bleek er 50 euro verdwenen te zijn.

Het verlies is 'slechts' 50 euro, maar de impact is groot. Mevrouw vertelt er erg mee bezig te zijn. "Ik was ook een dagje naar mijn dochter, maar ik heb er niks aan gehad, ik moest er de hele tijd aan denken. Ik denk steeds wat ik anders had moeten doen. Had ik het geld ergens anders neer moeten leggen? Dat ik het geld kwijt ben is vervelend, maar dat hij aan mijn spullen heeft gezeten vind ik nog het ergst. De schoft!", zegt ze vol afschuw.

"Bij een buurvrouw was het nog erger", vertelt ze. "Daar heeft hij ook de trouwring van haar overleden echtgenoot gestolen die ze ingelijst had. Hij heeft gewoon het lijstje opengemaakt. Ze had erg veel verdriet. En bij een woning boven was het ook al raak, daar werden onder andere sieraden gestolen."

Mevrouw W. is erg blij met de aandacht die de politie aan de zaak en aan haar geeft. "Ze zijn al een paar keer langs geweest en zijn erg attent", laat ze weten. Over de beveiliging van het gebouw is ze niet tevreden: "Die is waardeloos. Ik dacht dat ik hier veilig zat." Ze hoopt dat de beveiliging snel verbetert. "Ze zouden camera's op moeten hangen."

In een reactie laat Woonzorg Nederland, de verhuurder van het pand, weten dat het elektronische toegangssysteem van een gemeenschappelijke achterdeur defect bleek te zijn, maar inmiddels gemaakt is. Deze deur biedt een extra toegang tot zeventig zelfstandige woningen, waarvan de voordeuren aan de straatkant liggen en dus vrij toegankelijk zijn. Verder verklaart Woonzorg het heel belangrijk te vinden dat hun bewoners veilig wonen. "Daarom is complex Santmark in Castricum alleen toegankelijk met een elektronische sleutel, een zogenoemde tag. Om te voorkomen dat 'babbelaars' toegang tot het pand krijgen, proberen wij bij bewoners nog meer bewustwording te creëren voor dit fenomeen. Zo hebben bewoners een informatieflyer gekregen en een brief met tips om babbeltrucs te herkennen. Binnenkort volgt nog een voorlichtingsbijeenkomst."

Over camerabewaking laat een woordvoerder van de woningcorporatie weten: "Het is mogelijk camera's te installeren als dit volgens de richtlijnen gebeurt. Wij vinden camerabewaking in De Santmark geen oplossing voor babbelaars. We willen juist voorkomen dat babbelaars toegang tot het pand krijgen. Daarom zetten we primair in op preventie door voorlichting te geven en tips om babbeltrucs te herkennen."

(Tekst: Monique de Jager)

Meer berichten