Afbeelding
Foto: Pixabay

Alcoholgebruik onder jongvolwassenen in Noord-Holland Noord neemt af

Algemeen Regio

Het percentage jongvolwassenen dat ooit alcohol heeft gedronken is afgenomen van 87% in 2017 naar 85% in 2019; het percentage jongeren dat afgelopen maand alcohol dronk daalde van 83% naar 81%. Met name de 16- en 17-jarigen dronken minder vaak alcohol. Ook het percentage ouders dat het alcoholgebruik van hun 16- of 17- jarige zoon of dochter goedkeurt daalde in de afgelopen twee jaar van 61% naar 57%. Het percentage minderjarigen dat alcohol kreeg van zijn of haar ouders daalde: in 2017 kreeg de helft van alcoholgebruikers onder de 18 nog alcohol van zijn of haar ouders; in 2019 is dat gedaald tot 42%. De verschillen in alcoholgebruik tussen 2019 en 2017 zijn significant en berusten niet op toeval; mogelijk spelen de uitgevoerde interventies gericht op alcoholpreventie hierin een rol.

Deze resultaten komen uit de Jongvolwassenenmonitor 2019, een grootschalig online onderzoek dat GGD Hollands Noorden tussen april en juli 2019 uitvoerde onder 4.664 jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar uit de regio. Deze jongvolwassenen vulden vragen in over hun lichamelijke en psychische gezondheid, welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid, mantelzorg en financiën. Meedoen aan het onderzoek was anoniem. In 2017 is een soortgelijk onderzoek voor het eerst uitgevoerd onder deze doelgroep.

Alcohol

Hoewel het totale percentage alcoholgebruikers is gedaald, wordt er door jongvolwassenen veel alcohol gedronken. Twee derde (64%) van alle jongvolwassenen is een binge drinker, dat wil zeggen dat zij afgelopen maand minstens 5 drankjes bij 1 gelegenheid hebben gedronken; 17,4% is minimaal 5 keer per maand een bingedrinker.

Twee van de drie jongvolwassenen (63%) zijn de afgelopen maand dronken geweest. Van de jongvolwassenen die alcohol drinken, drinkt 15% meestal meer dan 10 glazen alcohol bij het uitgaan of met vrienden.

Drugs

15% van de jongvolwassenen in Noord-Holland Noord gebruikte afgelopen maand softdrugs, 10% gebruikte harddrugs en 6% lachgas. Het gebruik van zowel softdrugs, lachgas als harddrugs is gestegen ten opzichte van 2017. XTC is de meest gebruikte harddrugs; 7% van de jongvolwassen gebruikte afgelopen maand XTC, in 2017 was dit 5%. De meerderheid van de jongvolwassenen (65%) is van mening dat het heel makkelijk is om aan (party)drugs te komen.

Psychische gezondheid

De psychische gezondheid van jongvolwassenen blijkt in het algemeen ongunstiger te zijn dan in 2017. Een derde van de jongvolwassenen (33%) in de regio loopt een matig tot hoog risico op psychische ongezondheid; in 2017 was dit nog 28%. Veel meer jonge vrouwen dan mannen hebben een verhoogd risico, namelijk 41% van de vrouwen versus 24% van de mannen.

Een op de vijf jongvolwassenen (20%) had het afgelopen jaar een psychische aandoening zoals depressie, angststoornis, burn-out of anorexia; in 2017 was dit percentage 17%.

Het percentage jongvolwassenen dat vaak, meestal of voortdurend stress ervaart is met 33% hoger dan in 2017 (29%). Van de jonge vrouwen ervaart zelfs 45% veelvuldig stress. Deze stress uit zich veelvuldig in lichamelijke en psychische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en slecht slapen; van alle jongvolwassenen heeft 29% deze klachten als gevolg van stress.

'In Control of Alcohol & Drugs'

De Jongvolwassenenmonitor 2019 is uitgevoerd in opdracht van het programma 'In Control of Alcohol & Drugs', een bovenregionaal samenwerkingsverband om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen te voorkomen en/of verder terug te dringen. De 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, GGZ Noord-Holland Noord, Link Projecten en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werken samen in dit programma.

De resultaten worden gebruikt om beleid en interventies te ontwikkelen, in te richten en eventueel aan te passen. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten specifiek gericht op MBO-, HBO- en WO- studenten en activiteiten gericht op ouders vanuit de NIX18 campagne. Zie hier het overzicht van alles interventies die vanuit In Control of Alcohol en Drugs worden aangeboden.

Meer informatie

Alle resultaten van de Jongvolwassenenmonitor 2019 zijn te vinden op de gezondheidsatlas van GGD Hollands Noorden. De gemeente- en regiorapporten kunt u daar downloaden.

Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! gisteren
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25
Er wordt gespeeld op dinsdagmiddag 16 en 23 april en vrijdagavond 19 en 26 april.
Open Kampioenschap Biljarten van Castricum 18 mrt, 15:17