Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Castricum

Castricum gaat voor excellent cameratoezicht

Gemeente Castricum gaat ondernemers die bewakingscamera's gebruiken, stimuleren om de kwaliteit van de beelden te (laten) verbeteren. Dat kan vaak al met kleine, goedkope aanpassingen. Zo'n 250 ondernemers worden daarvoor deze maand benaderd. Burgemeester Mans geeft hiervoor het startsein op woensdag 16 oktober om 12.30 uur bij Jeannette Goudsmit in Winkelcentrum Geesterduin 16.

Camerabeelden kunnen vaak beter
Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen camerabewakingssystemen, waarvan meer dan de helft niet voldoet of geoptimaliseerd kan worden. Om dat te verbeteren, lanceerde minister Grapperhaus begin dit jaar de campagne 'Excellent Cameratoezicht'.Gemeente Castricum wil haar eigen ondernemers activeren mee te doen aan de 'Scan Excellent Cameratoezicht'. Daarvoor worden in oktober ongeveer 250 ondernemers in een aantal winkelgebieden in Castricum bezocht. Zij kunnen een gratis scan krijgen van de camerabeelden, met een advies voor verbetering. De gemeente werkt hiervoor samen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH).

Wat houdt de scan in?
Met de gratis Scan en het advies daarná, kan de ondernemer de kans op opsporing aanzienlijk verhogen. Ook wordt de preventieve kracht groter. Na de scan kan de ondernemer nog gerichte vragen stellen aan een installateur over het aanpassen van instellingen. Vaak blijkt het namelijk niet nodig om een kostbare investering te doen; kleine aanpassingen leiden vaak al tot grote verbeteringen.

Wie kan meedoen?
Het promotieteam van het RPC NH bezoekt op 16, 17 en 18 oktober de ondernemers van Winkelcentrum Geesterduin en het winkelgebied van Castricum Centrum. Bij hun bezoek registreren zij de ondernemers die al een camerasysteem hebben en de gratis scan willen laten doen. Ook doen zij een interessepeiling voor trainingen en workshops die gaan over overvaltraining, ondermijning, cybercrime en winkeldiefstal. Deze ondernemers hebben hierover al een brief gekregen van de gemeente. In de brief zijn de promotiemedewerkers met naam genoemd. Op de dag van hun bezoek zijn die medewerkers ook herkenbaar aan hun RPC-kleding en –legitimatie.

Ondernemers die geen brief hebben ontvangen of die de promotiemedewerkers hebben gemist, maar die wel in aanmerking willen komen voor de scan, kunnen zich aanmelden bij www.rpcnh.nl/themas/excellent-cameratoezicht/. Op deze website staat ook meer informatie over de kwaliteitseisen van cameratoezicht.

Wat is de RCPNH?
Het RPCNH is een initiatief van onder andere politie en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het RPC werkt op provinciaal niveau en juist daarin schuilt een belangrijke kracht. Vanuit de samenwerking tussen georganiseerd bedrijfsleven, gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en de brandweer worden initiatieven opgezet en veiligheidsprocessen in gang gezet. Deze partijen - de 'strategische partners' - delen kennis en kosten. Het RPC stelt het programma samen en organiseert de uitvoering. 

Meer berichten