Afbeelding
Foto: aangeleverd
foto's

Grazende schapen verplaatsen zich door het dorp

Algemeen Castricum

In Castricum graast deze zomer en dit najaar een schapenkudde. De 250 schapen bewegen zich door het dorp. Zij komen langs bij het Hyacintheveld, de Soomerwegh, Vondelstraat, Schelgeest, Mient, Dr. de Jongweg en het Noord-End. In het losloopgebied Noord-End ging het dit voorjaar mis. Honden kwamen in aanraking met het schrikdraad. Daarom zijn extra maatregelen genomen voor de volgende graasronde. 

Extra maatregelen 

Tijdens het grazen verblijven de schapen in een vak. Dit vak is omheind door flexibele rasters met schrikdraad. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde.

In het hondenlosloopgebied bij Noord-End is voor de tweede graasronde een aantal maatregelen genomen. Dit vookomt dat honden het schrikdraad raken. Er wordt een extra omheining om het schrikdraadhek geplaatst. Hier staat geen stroom op. Daarnaast is de herder op werkdagen de hele dag in het park aanwezig, zodat hij of zij het publiek kan informeren. 's Nachts en in het weekend is er geen toezicht van de schaapsherder. De schapen staan dan buiten het losloopgebied. 

De schapen grazen ongeveer tot half oktober. Tot dan moeten hondenbezitters rekening houden met de grazende schapen langs hun wandelroute. 

Waarom niet maaien?

Na een succesvol proefproject een paar jaar geleden, is besloten om schapen te laten grazen. De gebieden waar ze grazen zijn ecologische verbindingszones. In deze zones brengt de gemeente de natuur (flora en fauna) meer het dorp in. Zo krijgen bijvoorbeeld vlinders en bijen meer leefruimte. Een maaimachine maakt veel sporen en rijdt de grond en daarmee de flora en fauna stuk. Vooral in de natte perioden van het jaar. Het 'maaien' door schapen is dan een oplossing. Bij Noord-End speelt ook de hoge grondwaterstand een rol. Doordat de druk van schapen zeer minimaal is, kunnen zij hier goed ingezet worden zonder schade te maken aan de grondstructuur.

Schaapskudde

Voor meer informatie over de schaapskudde kunt u terecht op de website van Landschapsbeheer Rinnegom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57