Technasiumleerlingen van het Castricumse Bonhoeffercollege kregen deze week van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar de opdracht om een bruikbaar product te ontwerpen uit ingrediënten van grof restafval
Technasiumleerlingen van het Castricumse Bonhoeffercollege kregen deze week van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar de opdracht om een bruikbaar product te ontwerpen uit ingrediënten van grof restafval Foto: aangeleverd

BUCH gemeenten winnen landelijke prijsvraag

Algemeen BUCH

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo mogen gaan onderzoeken hoe een circulair centrum mogelijk gemaakt kan worden. In zo'n centrum wordt grof restafval optimaal hergebruikt: reparatie, demontage of een nieuw product. De gemeenten wonnen via een prijsvraag van Rijkswaterstaat 75.000 euro om dit idee uit te werken.

Oude meubels, speelgoed, fietsen, ski's van alles komt terecht in het grof restafval; hieruit valt nog veel te winnen. Het bevat tal van bruikbare materialen. Of het kan na reparatie nog even mee en krijgt een nieuwe eigenaar. Verbranden is zonde, kost onnodig geld en is vervuilend. Daarom willen de gemeenten de krachten bundelen in een circulair centrum. Zo verdwijnt veel minder afval in de verbrandingsoven en worden bruikbare grondstoffen optimaal benut.

Samenwerken

De milieustraten van de gemeenten willen uit grof restafval bouwmaterialen halen, goede producten via de kringloop opnieuw aanbieden, en nieuwe producten maken uit restmaterialen. Het idee is samen te werken met kringloopwinkels, ondernemers, scholen en instellingen op het gebied van werkvoorziening.

Een circulair centrum is er om samenwerking te versterken op het gebied van scheiden, repareren en hergebruik én om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden. Ook inwoners kunnen er straks terecht voor workshops, gebruik van de werkplaats of om hun klusvaardigheden te delen.

Leerlingen en studenten

De gemeenten betrekken jongeren bij het onderdeel design. Technasiumleerlingen van het Castricumse Bonhoeffercollege kregen deze week van de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar de opdracht om een bruikbaar product te ontwerpen uit ingrediënten van grof restafval. Studenten van de TU Delft (van de faculteit Industrieel Ontwerpen) kregen dezelfde opdracht van de Heilooër wethouder Rob Opdam.

Het moet gaan om een product dat goed in serie gemaakt kan worden én goed verkoopbaar is. Het plan is volgend jaar een proef te starten met de productie in een centraal atelier.

Prijsvraag

Dit alles is mogelijk dankzij de prijsvraag van het ministerie van Rijkswaterstaat waaraan de vier gemeenten gezamenlijk deelnamen. Tien van de 43 inzendingen kwamen als winnaar uit de bus. Deze inzenders zijn daarmee pilotgemeenten voor een circulair ambachtscentrum.

De BUCH-gemeenten hebben allen als doel om het restafval flink omlaag te brengen. Dit project past daarin.

Kom ook SAKKIE'z leren maken.
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 2 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 28 mrt, 13:39
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39