Logo uitkijkpost.nl
Deze foto van de zon toont de granulatie en kokende gasbellen op het zonsoppervlak en een aantal zonnevlekken
Deze foto van de zon toont de granulatie en kokende gasbellen op het zonsoppervlak en een aantal zonnevlekken (Foto: Metius lid Nicolàs de Hilster)
Castricum

Eerste Landelijke Zonnekijkdag op zondag 7 juli

Op zondag 7 juli 2019 organiseert de Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde de eerste Landelijke Zonnekijkdag. Op verschillende plaatsen in het land (zie www.zonnekijkdag.nl), wordt het publiek uitgenodigd om de zon door speciale telescopen te bekijken. Met het blote oog is het bekijken van de zon erg gevaarlijk omdat dan aanzienlijke oogschade kan optreden. Nu echter kan men door de speciale beschermingsfilters dat wel veilig doen. Men zou onder andere zonnevlekken en zonsuitbarstingen kunnen zien.

De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius maakt kijken naar de zon mogelijk op zondag 7 juli van 13.00 – 17.00 uur op de Paardenmarkt in Alkmaar. Daar zijn dan twee zonnekijkers, waarmee belangstellenden gratis naar de zon kunnen kijken. Daarnaast zijn er Metius leden die deskundige toelichting geven.

Ook in onze gemeente kun je kijken naar de zon. Voor meer informatie kijk je op de website http://www.dehilster.info/astronomy.php. Je kunt je aanmelden via e-mail: zonnekijkdag@dehilster.info

Meer berichten