Hans Huisman in de hoogwerker om de rupsen te bestrijden.
Hans Huisman in de hoogwerker om de rupsen te bestrijden. Foto: Edwin Kamp

Bomenploeg druk met Eikenprocessierups

Algemeen Castricum

De Bomenploeg van Wijkbeheer Castricum is dinsdag 2 juli druk bezig geweest om een flink aantal nesten met Eikenprocessierupsen te verwijderen in Castricum, Akersloot en Uitgeest. De nesten werden een week eerder ontdekt. In Castricum aan de Beverwijkerstraatweg, in Akersloot bij Voetbalvereniging s.v. Meervogels '31 en in Uitgeest in Recreatiepark Dorregeest.

Hans Huisman, werkzaam bij de Bomenploeg, laat weten dat hij en zijn collega Edwin Kamp 17 bomen hebben ontdaan van de gevreesde rupsen. Hans zuigt in de hoogwerker met een speciale stofzuiger de nesten weg en Edwin doet het werk op de grond en houdt het verkeer in de gaten. "Per boom zaten er gemiddeld tussen de 3 en 8 nesten", aldus Hans. "De grootte van de nesten viel gelukkig nog mee. Onze regio loopt 2 tot 3 weken achter ten opzichte van bijvoorbeeld Zuid Nederland omdat het daar eerder warm was, de rupsen kwamen hier later. We bestrijden de rupsen nu voor het 2e jaar, eind juni 2018 hebben we ook nesten verwijderd. De bekende plekken worden regelmatig geïnspecteerd."

Lees ook: Eikenprocessierups rukt op: nu ook in Castricum.

"Het is niet bekend of er mensen of dieren zijn die klachten hebben gekregen naar aanleiding van de rupsen. Voor de bomen kan het geen kwaad", vervolgt Hans. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen, met ademhalingsproblemen tot gevolg. De klachten kunnen zo'n 2 weken aanhouden. Ook honden en paarden kunnen klachten krijgen. Iedere rups heeft ongeveer 700.000 brandharen met weerhaakjes, die onder andere met de wind verspreid worden.

Kijk voor meer informatie over de Eikenprocessierups op de website van de GGD.

In april van dit jaar hebben de medewerkers van de Bomenploeg een speciale cursus gevolgd bij Praktijk Centrum Bomen in Apeldoorn en zij zijn gecertificeerd voor het veilig bestrijden van de Eikenprocessierups.

Ook in Uitgeest kwam de Bomenploeg in actie met de hoogwerker.
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 10 minuten geleden
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 2 uur geleden
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20