Afbeelding
Foto: Still uit videoreportage IJmond Nieuws
video

Terugblik op een stralende Veteranendag in Castricum en Uitgeest

Algemeen Castricum

Voor de 14e keer organiseerden de gemeenten Castricum en Uitgeest een feestelijk programma rondom de regionale Veteranendag, die deze keer plaatsvond op de zonnige zaterdag 22 juni.

Door: Lucia Rodenburg

De regionale Veteranendag is bedoeld om (hernieuwd) kennis te maken en bij te praten met mensen die dezelfde ervaringen delen. Naast de onderlinge kennismaking staat de dag natuurlijk in het teken van waardering voor het bijzondere werk van de veteranen. De regionale Veteranendag wordt jaarlijks georganiseerd, een week voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De stoet historische legervoertuigen trok op zaterdagochtend door Uitgeest en Castricum. De colonne begon om 09.00 uur in Uitgeest en via de omliggende dorpen eindigde de rit bij het gemeentehuis van Castricum. Ter gelegenheid van de dag kwamen tijdens de rit ook twee oude Hurricane-vliegtuigen overvliegen, die dankzij de strakblauwe lucht die ochtend goed te zien waren.

Mede-organisator Ricardo Barrientos de Reus, die zelf ook op uitzending is geweest naar Irak en Afghanistan, vertelt waarom deze dag belangrijk is. "Het is een bepaald gevoel dat we met alle veteranen delen. Voor de deelnemers is hun werk een gewichtig deel van hun leven, of een gewichtig deel van hun leven geweest. Er rijden veteranen mee van verschillende missies, van vroeger tot nu. In het verleden waren dat ook veteranen die nog in de Tweede Wereldoorlog gediend hebben, die er nu helaas niet meer bij kunnen zijn. Maar net zo belangrijk is de aandacht voor recentere missies en uitzendingen."

"Sommige gemeenten organiseren de dag wat minder uitvoerig, maar hier in Castricum en Uitgeest wordt er uitgebreid aandacht aan besteed en wordt er echt uitgepakt, mag ik wel zeggen. Dat waarderen wij zeker." Op het gemeentehuis in Castricum werd de stoet ontvangen door burgemeester Toon Mans, samen met burgemeester Verkleij van Uitgeest. Tijdens de bijeenkomst werd een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gespeeld. Ook gaf Ricardo een lezing over zijn ervaringen tijdens zijn uitzendingen. Na een Indische rijsttafel, oftewel de traditionele 'blauwe hap', vertrok de colonne weer in de richting van Uitgeest.

Videoreportage: IJmond Nieuws

Lees ook: Regionale Veteranendag Castricum-Uitgeest.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57