Afbeelding
Foto: Hans Peter Olivier

Erg drukke week voor brandweer

Algemeen Castricum

De brandweer moest in de week van maandag 10 tot en met zondag 16 juni maar liefst tien keer uitrukken. Zij hebben zich tevens ingezet voor zieke en gehandicapte kinderen bij het KinderBeestFeest en brachten tijdens de jaarlijkse herdenking een eerbetoon aan brandweerlieden die tijdens het uitoefenen van hun vak omgekomen zijn.

Castricum

Loze brandmelding
Maandagochtend 10 juni, tweede Pinksterdag om 06:53 uur, was er een loze brandmelding bij Verzorgingstehuis De Boogaert.

Tilassistentie
Maandagmiddag 10 juni om 15:14 uur, hebben de brandweerlieden bij een woning aan de Boccherinistraat de ambulancedienst geholpen met een tilassistentie. Hierbij is ook de ladderwagen van brandweer Heemskerk ingezet om de bewoner naar beneden te hijsen.

Gaslucht
Maandagavond 10 juni om 22:53 uur, heeft de brandweer metingen verricht in een woning aan de Constantijn Huygensstraat. Dit omdat de bewoners een sterke gaslucht roken. Ze hebben direct contact opgenomen met het gasbedrijf. Deze stuurde op voorhand de brandweer die kant op. De brandweer kon niets ruiken en/of meten.

Tilassistentie
Dinsdagavond 11 juni om 20:05 uur, werden de brandweerlieden opgeroepen om de ambulancedienst te assisteren, samen met de ladderwagen van brandweer Heemskerk, om een persoon naar beneden te hijsen aan de Martin Luther Kinglaan. Toen ze ter plaatse kwamen was de persoon al zelf naar beneden gelopen en was de hulp niet meer nodig.

Binnenbrand
Dinsdagavond 11 juni om 21:10 uur, werden de tankautospuiten van Castricum en Limmen inclusief de ladderwagen van brandweer Heemskerk opgeroepen voor een melding van een binnenbrand op het Bakkerspleintje. De eerste melding betrof brand bij Wierenga. De brandweer is met veel materieel uitgerukt. Later bleek dat er rook uit een woning zou komen op de derde verdieping boven de Aldi en er ging een rookmelder af in het appartement. Toen de brandweer ter plaatse was, bleek het om aangebrand eten te gaan wat de rook veroorzaakte. Gelukkig viel het allemaal mee en konden alle voertuigen inclusief twee politie-eenheden weer retour. Dit alles trok een hoop bekijks.

Wateroverlast
Zaterdagochtend 15 juni om 10:31 uur, zijn de brandweerlieden opgeroepen voor een melding van wateroverlast bij een woning aan de Van Uytrechtlaan. Door de hevige regenval was het water aardig hoog komen te staan op het platte dak, omdat de afvoer niet goed schoongemaakt was. Hierdoor kwam het water via het plafond de woonkamer in. De brandweer heeft diverse meubels veiliggesteld en het ergste water opgezogen met de waterstofzuiger. Ook hebben ze de afvoer weer schoongemaakt voor de bewoner die al aardig op leeftijd was.

Later op de dag om 12:55 uur, was er een melding dat er erg veel water stond op het garageplein aan de Prinses Irenestraat en dreigde de garages in te lopen. De brandweer heeft met behulp van de losse pomp het meeste water weer weg weten te pompen.

Limmen

Binnenbrand
Dinsdagochtend 11 juni om 08:02 uur, werden de brandweerlieden opgeroepen voor een binnenbrand bij een slooppand aan de Rijksweg. De alarmcentrale schaalde al snel op, waarop de tankautospuit van Uitgeest en de hoogwerker van brandweer Wormerveer ook werden opgeroepen. Uiteindelijk bleek het om een heel klein binnenbrandje te gaan wat zo geblust was. De meeste brandschade in het slooppand was nog van de brand van vorig jaar die op 3 juni woedde. De oorzaak is nog onbekend en wordt onderzocht.

Rookmelder
Donderdagmiddag 13 juni om 13:57 uur, was er een rookmelder afgegaan bij zorgcentrum De Cameren op de bovenste verdieping vlakbij de liftschacht, maar er kon geen brand ontdekt worden.

Akersloot

Voertuigbrand
Vrijdagavond 14 juni om 19:20 uur, werd de brandweer opgeroepen voor een voertuigbrand aan de Wiekenlaan in Uitgeest, maar werd iets later afgepiept omdat de brandweerlieden van Uitgeest de brand al onder controle hadden. (Lees ook dit artikel met video).

KinderBeestFeest

Vrijdagmiddag 14 juni hebben de brandweerposten van Castricum, Akersloot en Limmen met hun personeelsbusjes deelgenomen aan het KinderBeestFeest. Vanaf het AZ stadion zijn ze in colonne met brandweerwagens, ambulances, politieauto's, rode kruis-voertuigen en drie bussen met chronisch zieke en gehandicapte kinderen naar Artis gereden. Met de sirenes aan zijn de kinderen naar Artis gebracht om ze daar een onvergetelijke avond te bezorgen. Zodat ze samen met hun ouders, broertjes en zusjes even hun ziekte konden vergeten. Het was een zeer geslaagde avond. kijk voor de video op de Facebookpagina van brandweer Castricum.

Brandweerherdenking

Zaterdagmiddag 15 juni hebben de brandweerlieden een ereboog gespoten bij het gemeentehuis door twee stralen water met elkaar te laten kruisen. Iedere derde zaterdag in juni worden de brandweerlieden herdacht die tijdens het uitoefenen van hun vak omgekomen zijn. Op iedere kazerne wordt de vlag halfstok gehangen en wordt er op een mooie locatie een ereboog gespoten. Ook worden alle profielfoto's van de brandweer op sociale media veranderd in het zwarte brandweerlogo voor een dag.

Afbeelding
Afbeelding