Logo uitkijkpost.nl
Foto: Erika Dekker-de Groot
Bakkum

Ontdek de schatten van de sloot

Waterschorpioenen, kokerjuffers of stekelbaarsjes: wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Dat kun je met eigen ogen zien tijdens Slootjesdag. Zo zie je met een beetje geluk schaatsenrijders over het water glijden. Bij het Ruiterhuys in Bakkum kunnen liefhebbers met een schepnetje aan de slag en de vondsten bespreken met deskundigen. Jong en oud kunnen kennismaken met waterdieren als poelslakken, stekelbaarsjes. IVN Midden Kennemerland (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en de gemeente Castricum houden Slootjesdag op zondag 16 juni.

Het leven keert weer terug in de sloten en plassen. Dankzij de inspanningen van gemeenten en waterschappen wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven. Een sloot is feitelijk een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid water als voor de waterkwaliteit.

Met het organiseren van de Slootjesdag wordt aandacht gegeven voor het leven in de sloot, de waarde van schoon oppervlaktewater en de investeringen van de overheid om het oppervlaktewater schoner te krijgen. IVN laat jong en oud de natuur van dichtbij beleven. Bezoekers kunnen ervaren wat de natuur betekent voor Nederland, én voor henzelf.

Iedereen is van harte welkom op zondag 16 juni van 11.00-16.00 uur achter het Ruiterhuys, Heereweg 83, 1901 MC Castricum.

Meer berichten