Logo uitkijkpost.nl
Linda legde de lichtende nachtwolken boven Castricum op de gevoelige plaat vast.
Linda legde de lichtende nachtwolken boven Castricum op de gevoelige plaat vast. (Foto: Linda Ruhl)
Castricum

'Lichtende nachtwolken' ook in Castricum goed te zien

Woensdagavond 12 juni, na zonsondergang, was er een bijzonder schouwspel te bewonderen aan de noordelijke hemel. Het gaat om zogenaamde lichtende nachtwolken. Ook in Castricum was dit natuurfenomeen goed waar te nemen en de komende tijd kan het nog vaker te zien zijn.

Op Twitter deelden mensen vanuit het hele land beelden van de lichtende nachtwolken.

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken, zo is te lezen op Wikipedia. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. 

Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. Zulke deeltjes alleen zijn echter niet voldoende: ook is waterdamp nodig en zeer lage temperaturen tussen -90 en -145 graden Celsius. Op de deeltjes zet zich dan een laagje ijs af, net als rijp op het aardoppervlak. Door het ijs dat de deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst.

Lichtende nachtwolken zijn niet voorspelbaar, maar het loont zeker de moeite om op een heldere zomeravond na zonsondergang even naar de noordoostelijke of noordwestelijke hemel te kijken.

Bron en meer informatie: Wikipedia.
Foto's: Linda Ruhl en F. Langenbach

Meer berichten