Afbeelding
Foto: Pixabay

Nog jaren geen oplossing voor vlieghinder Castricum

Algemeen Castricum

Het duurt nog op zijn minst twee à drie jaar voordat inwoners van Castricum en omgeving minder last zullen ervaren van naderende vliegtuigen, zo is te lezen bij mediapartner NH Nieuws, in een verslag van Doron Sajet. Vooral over de nachtvluchten richting de Polderbaan wordt geklaagd. Een nieuw systeem van Luchtverkeersleiding Nederland om vliegtuigen stiller te kunnen laten naderen, laat nog jaren op zich wachten, aldus Schiphol-topman Benschop.

Benschop was woensdagavond 12 juni in het gemeentehuis van Castricum voor een speciale raadsbijeenkomst over Schiphol. Inwoners waren uitgenodigd om vragen aan de topman te stellen. Voor de bijeenkomst wachtten zij hem al op in de foyer van het gemeentehuis met protestliederen en spandoeken.

Inwoners van onder andere Castricum, Limmen, Heiloo, Alkmaar en Uitgeest lieten vervolgens hun zorgen over de toenemende overlast van Schiphol aan Benschop blijken. Een omwonende bood de topman een Swifferdoekje aan, dat volgens haar zwart zag van de uitstoot van vliegtuigen.

De meeste klachten gingen over het lawaai van vliegtuigen die de Polderbaan, vooral 's nachts, naderen. Maar maximaal 25 procent nadert in een glijvlucht, veel minder dan volgens de inwoners beloofd was. Omwonenden zien het liefst alle nachtvluchten verdwijnen, maar dat zorgt volgens Benschop weer voor andere problemen, zoals drukte in de vroege ochtend.

Veel inwoners vroegen zich af waarom alle nachtvluchten vanuit het westen via Castricum de Polderbaan moeten naderen, en niet ook vanuit het oosten over andere gebieden. Volgens Benschop moet daarvoor nog een nieuw systeem bij de luchtverkeersleiding komen om dat technisch mogelijk te maken. Dat duurt nog zeker twee à drie jaar voordat dat systeem er is. Ook meer glijvluchten mogelijk maken zal pas over jaren mogelijk zijn, aldus Benschop.

Bekijk het originele artikel en een videoverslag op de website van NH Nieuws.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 21 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00