Anna smult van het stroopwafelijs
Anna smult van het stroopwafelijs Foto: Erika Dekker-de Groot

Anna genoot van haar uitwisseling met Castricum

Algemeen Castricum

Van 26 tot en met 29 maart waren 26 leerlingen van het Jac.P. Thijsse College te gast in Dax, in het zuidwesten van Frankrijk. Ze logeerden bij gastgezinnen en hadden naast activiteiten op school een druk programma in de omgeving. Ze gingen onder andere naar Biarritz en Bordeaux.

Afgelopen week was het de beurt aan 20 Franse leerlingen om Castricum en omgeving te ontdekken. Op school werd er hard gewerkt aan de 'Games Math Challenge', een spannende wedstrijd met teamwerk, breinkrakers en veel adrenaline. Leerlingen werkten in een groepje, samengesteld uit leerlingen uit de 1e en 2e klas, aan de vraagstukken en werden daarbij geholpen door 3 havo leerlingen en de uitwisselingsstudenten uit Frankrijk.

Natuurlijk konden een fietstocht door de duinen en een bezoekje aan Amsterdam en Alkmaar niet ontbreken op het programma.

Anna (17) vertelt over haar ervaringen: "Mijn eerste indruk was vooral 'groen'. Verder vond ik de huizen leuk, allemaal hetzelfde en aan elkaar vast. Mijn gastgezin nam me na aankomst mee naar het strand waar ik bitterballen heb gegeten. Ik had gevraagd om typisch Nederlands eten deze week". Ze heeft onder andere ook nog aspergetaart en stamppot andijvie gegeten. Veruit haar favoriet waren de vlaflip en het stroopwafelijs van Marx O'Larry's. "Dat zou ik de hele dag kunnen eten".

Thomas (15), de leerling bij wie Anna logeerde heeft haar zelfs nog een fietsles gegeven. "Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar er zijn dus mensen die niet kunnen fietsen". Voor Anna was dit niet zo'n succes. "Het was kort en traumatisch… jullie fietsen zijn gewoon te groot/hoog" lacht ze. Dan maar achterop bij de fietstocht.

Nederland was niet zo koud als Anna had verwacht. Verder vond ze het landschap erg mooi en was ze verbaasd over het grote aantal fietsen.

Wat haar ook erg opviel was de behulpzaamheid van de Nederlanders. "Veel Nederlanders spreken Engels. We waren verdwaald tijdens de fietstocht en iedereen wilde helpen. In Frankrijk zouden de mensen dat niet doen". Als negatief punt noemt ze racisme. "Helaas kreeg één van mijn klasgenoten hier mee te maken de afgelopen week".

Inmiddels is de hele groep weer veilig thuis in Dax, moe, maar met een hoop herinneringen.

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 2 uur geleden
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01