Afbeelding
Foto: Monique de Jager

19.000 Jongeren uitgenodigd voor vaccinatie meningokokken ACWY

Algemeen Regio

Vrijdag 22 februari verstuurde GGD Hollands Noorden, in samenwerking met het RIVM, een uitnodiging voor de gratis vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY naar 19.000 jongeren in de regio Noord-Holland-Noord. Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001 en 2002, of in de periode tussen 1-1-2004 en 1-5-2004. Jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen eind april de uitnodiging en vaccinatiekaart voor de tweede ronde die in mei/juni plaatsvindt. Dan zullen nog eens 15.000 jongeren gevaccineerd worden.

Waarom deze jongeren vaccineren?
De keuze om jongeren tussen 14-18 jaar gratis te vaccineren is landelijk bepaald. Dit heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en er onder deze doelgroep veel onderling contact is. Zij hebben daarmee meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden. De verwachting is dat door het vaccineren van deze jongeren dit leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die men krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De meningokokbacterie kan onder andere leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

GGD Hollands Noorden voert vaccinatie meningokokken ACWY uit.
GGD Hollands Noorden voert in opdracht van de overheid het 'Rijksvaccinatieprogramma' uit. De vaccinaties zijn er om de jongeren zelf te beschermen, maar ook de volksgezondheid in de regio. Daarom is het belangrijk om samen te zorgen voor een hoge vaccinatiegraad: daarmee kan de verdere verspreiding van de ziekte worden voorkomen, en wordt de gezondheid in de regio op peil gehouden. Voor de jongeren zelf is één prik voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn tegen meningokokkenziekte.

Meer informatie en/of vragen.
Jongeren en hun ouders/verzorgers kunnen voor informatie en vragen terecht op de websites van het RIVM (www.RIVM.nl), GGD Hollands Noorden (www.ggdhn.nl/meningokokkenziekte) en www.deelditnietmetjevrienden.nl. Jongeren kunnen ook met hun vragen ook terecht op de website www.JouwGGD.nl.

Mensen die niet in aanmerking komen voor de vaccinatie meningokokken ACWY, maar wel gevaccineerd willen worden kunnen een afspraak maken met de afdeling reizigersadvisering van de GGD via www.ggdhollandsnoorden.nl/reizen. Ook kan contact opgenomen worden met de huisarts. Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden.

Lees ook: 
Oud-Castricumse verloor dochter Noa (18) aan Meningokokken: "Laat je kinderen vaccineren!",
Ophef meningokokkenvaccin "broodje aap verhaal",
Leerling in Castricum besmet met meningokokken
Meningokokkenziekte volop in het nieuws.