Afbeelding
Foto: Monique de Vries

Strandvondstenmuseum in het teken van poëzie

Cultuur Castricum

In het kader van de Week van de Poëzie (donderdag 31 januari tot en met woensdag 6 februari) zijn er dit jaar verschillende activiteiten in en rond het Strandvondstenmuseum. Zo begint een nieuwe poëzie expositie met het optreden van dorpsdichter Bob van Leeuwen (zaterdag 2 februari 14.00 uur), is er open huis met een (kunst)veiling voor het goede doel (zondag 3 februari, de hele dag gratis toegang inclusief museum vanaf 11.00 uur) en komt de dichter Henk Ester op dinsdagavond 5 februari (20.00 uur) een lezing geven. Henk Ester geniet in de dichterswereld landelijke bekendheid sinds hij de prestigieuze C. Buddingh'-prijs won voor zijn debuutbundel Bijgeluiden.

Henk Ester (Rotterdam, 1952) studeerde geografie en filosofie. Als dichter zwerft hij graag door de duinen. "Zo komt hij ook regelmatig in onze Kennemerlandse duinen en wij hebben daardoor kennis kunnen maken met Henk. Hij draagt ons strand- en streek historisch museum een warm hart toe en wil in het kader van de week van de poëzie op dinsdag 5 februari om 20.00 uur een lezing houden over het thema Zee in ons museum.", laat Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum weten. "Het is een hele eer dat we deze dichter in huis krijgen."

Het is een lezing voor 'kenners en liefhebbers' van poëzie en er is deze avond ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Hij won in 2013 met de bundel Bijgeluiden de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut. E-groot is rood is zijn tweede bundel en een nauw aansluitend vervolg op Bijgeluiden. Vorig jaar (2018) is zijn derde bundel verschenen: Het vermoeden van Witten.

Lex Jansen schreef in zijn column van de boekenkrant van november 2018 over Henk Ester:

'De jury van de C. Buddingh'-prijs schrijft: "Wie zich met Ester op pad waagt, ontdekt hoe geestverruimend poëzie kan zijn." En dat is ook zo. Ester schrijft geen gedichten, maar bouwt een universum, een toren van Babel waarin alles met alles verbonden is. Soms gaat het daarbij slechts om een vermoeden, soms zijn klanken ook kleuren die gehoorzamen aan natuurwetten, maar altijd krijgt de taal bij deze dichter een extra dimensie. Al lezend zul je niet altijd begrijpen wat er nu precies bedoeld wordt, maar denk dan aan deze anekdote: een journalist vroeg aan de wiskundig natuurkundige Edward Witten wat hij deed. De man antwoordde: ik heb een lastig wiskundig probleem, de oplossing ken ik wel, maar zij moet me nog te binnen schieten.'

(Lex Jansen was jarenlang uitgever en het gezicht van De Arbeiderspers en nu directeur van Magonia: Uitgeverij en centrum voor schrijfbegeleiding)

Dinsdag 5 februari om 19.30 uur is de inloop met koffie en eventueel zelfgemaakte appeltaart.

Kosten: 5 euro per persoon, inclusief een kopje koffie. Er zijn ca. 30 plaatsten beschikbaar, aanmelding vooraf wordt zeer op prijs gesteld. Dit kan via info@strandvondstenmuseum.nl.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 15 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00