Logo uitkijkpost.nl
Foto: Erika Dekker-de Groot
Castricum

Castricum samen met zeven andere Noord-Hollandse gemeenten vóór vuurwerkverbod

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor het verbieden van al het knalvuurwerk en vuurpijlen. Redenen zijn de overlast en de honderden vuurwerkslachtoffers per jaar.

Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon als gevolg van vuurwerk. De enige manier om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk is door het gedeeltelijk verbieden ervan. In reactie op deze aanbeveling van de onderzoeksraad geven de betrokken minister en staatsecretaris aan dat zij inzien dat er een maatschappelijk debat over vuurwerk is. Desondanks zien zij geen duidelijke rol voor de overheid. 

Mediapartner NHnieuws deed samen met de NOS een onderzoek hoe de gemeentes hierover denken: in totaal gaven 28 Noord-Hollandse gemeenten in het onderzoek aan hoe zij aankijken tegen het afsteken van vuurwerk en wat voor maatregelen zij treffen. Gemeente Castricum is één van de acht Noord-Hollandse gemeentes die voor het vuurwerkverbod is en zij hebben dan ook vuurwerkvrije zones aangewezen. 

In Castricum is het verboden vuurwerk af te steken binnen een straal van 50 meter van kinderboerderijen, huizen met rieten daken, bejaardenhuizen, tankstations en in de naaste omgeving van de molen De Oude Knegt, gevestigd aan de Pontweg-Noord in Akersloot. Vuurwerk afsteken mag volgens een besluit van de rijksoverheid alleen van 31 december 18.00 uur, tot 1 januari 02.00 uur. Op de verpakking staat of je 12, 16 of 18 jaar moet zijn om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk.

Zeventien gemeentes hadden overigens geen mening. Het meest genoemde argument om geen mening te hebben of niet mee te willen doen, is dat het niet te handhaven is zonder een landelijk verbod.

Bronnen: NH Nieuws en Gemeente Castricum

Meer berichten