Afbeelding
Foto: Monique de Jager

Ophef meningokokkenvaccin "broodje aap verhaal"

Algemeen Castricum

Maandag 1 oktober werd er op social media een aantal berichten geplaatst over de meningokokkenziekte en het vaccin daartegen. 

Zo werd er op de Facebookpagina 'Je bent limmer als...' gewaarschuwd om kinderen vooral te laten vaccineren, omdat er in Castricum de afgelopen tijd 3 gevallen van hersenvliesontsteking zouden zijn geweest. Op Twitter was een bericht te lezen waarin juist werd gewaarschuwd voor het vaccin. Er zouden 2 kinderen van 14 jaar uit Castricum in coma liggen, veroorzaakt door het vaccin. 

In de reacties op het bericht op 'Je bent Limmer als...' reageert ook iemand die zegt dat hersenvliesontsteking een bijwerking zou zijn van het vaccin.

De verpleegkundige van de afdeling infectieziektebestrijding van GGD Hollands Noorden laat weten dat er in Castricum één jongen van 15 jaar oud hersenvliesontsteking (meningitis) heeft en in het ziekenhuis ligt. Het is nog niet bekend om welke variant meningokokken het gaat, dit wordt nader onderzocht. Het duurt enige tijd voordat dit bekend is, omdat de bacteriën op kweek moeten worden gezet. Andere gevallen zijn er niet, aldus de verpleegkundige: "Voor deze ziekte geldt een meldingsplicht, als er meer gevallen waren, dan zou ik het weten."

Oud-Castricumse Jacqueline Dol, die afgelopen zomer haar 18-jarige dochter verloor aan bloedvergiftiging door meningokokken, deelt de brief die de GGD aan de ouders van medeleerlingen van de jongen heeft gestuurd op haar Facebookpagina, en benadrukt het belang van vaccinatie. Het nichtje van haar dochter zit op deze school.

Zie ook: http://castricum.uitkijkpost.nl/nieuws/algemeen/29625/oud-castricumse-verloor-dochter-noa-18-aan-meningokokken-laat-je-kinderen-

De ophef op Twitter omtrent het vaccin verwijst de verpleegkundige van de GGD direct naar het land der fabelen. "Het is een broodje aap verhaal", verklaart ze. "Het vaccin moet juist hersenvliesontsteking voorkómen, het veroorzaakt het niet! Het is een erg goed getest en veilig vaccin."

Mogelijke bijwerkingen zijn te lezen op de site van het Farmacotherapeutisch Kompas.

Vanaf maandag 17 september 2018 ontvangen jongeren, die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. het RIVM en de Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden nodigen jongeren uit deze vaccinatie te halen. In 2019 krijgen alle andere jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Eén prik is voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn tegen meningokokkenziekte. Jongeren zijn relatief vaker drager van de bacterie en hebben daarom meer kans op de ziekte. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Tekst: Monique de Jager
Bronnen: Facebookpagina's 'Je bent Limmer als...' en Jacqueline Dol, 'Birdie' op Twitter, GGD Hollands Noorden en Farmacotherapeutisch Kompas.