Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Castricum

Aandacht voor Wereld Alzheimer Dag in Bibliotheken

Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag (WAD). In de bibliotheken van Castricum, Limmen en Akersloot wordt daar aandacht aan geschonken door middel van een presentatie in Castricum en workshops in Limmen en Akersloot.

Presentatie
Marianne Hekman, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Midden Kennemerland, verzorgt op donderdag 20 september in de bibliotheek in Castricum een presentatie over de betekenis van Wereld Alzheimer Dag. Zij vertelt wat de regionale afdeling Midden-Kennemerland met deze dag doet en waar de regionale afdeling zich nog meer mee bezighoudt. Uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Deze presentatie is georganiseerd in het kader van de WAD week in samenwerking met St. Welzijn Castricum en Alzheimer Nederland, afdeling Midden Kennemerland. Goede voorlichting over dementie is belangrijk om mensen met dementie, hun naasten en professionals te helpen leren omgaan met de gevolgen van dementie. Voorlichting bevordert ook de acceptatie van mensen met dementie in de maatschappij. Tijdens de WAD week (17 t/m 22 september) is er in de bibliotheek informatie beschikbaar over Alzheimer en dementie.

U bent van harte welkom op donderdag 20 september om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. 

Workshop Ronnie Gardiner Methode
Op donderdagochtend 20 september en op vrijdagochtend 21 september organiseert Welzijn Castricum samen met Bibliotheek Kennemerwaard, Alzheimer Midden-Kennemerland en Evean ledenvereniging een workshop Ronnie Gardiner Methode (RGM). Door middel van deze methode beweegt u op het ritme van muziek en zet daarbij verschillende delen van uw lichaam aan het werk.

Ogen, oren, handen, voeten...  alles beweegt mee. Zo ontstaan er verbindingen in de hersenen die er niet of niet meer waren. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. En dat heeft een positief effect op uw geheugen, concentratievermogen, lichaamsbalans, coördinatie, motoriek, spraak-, lees- en leervermogen, zelfvertrouwen, stemming en energieniveau.

 De presentatie/workshop wordt verzorgd door Anita Breetveld. Zij woont en werkt als leerkracht in Castricum, is enthousiast over de methode  en wil u er graag kennis mee laten maken.

Wilt u graag meedoen? U bent van harte welkom op donderdagochtend 20 september in de Bibliotheek in Akersloot (Rembrandtsingel 1) van 10.00 tot 12.00 uur of op vrijdagochtend 21 september in de Bibliotheek in Limmen (Lage Weide 2a) eveneens van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost  €5,-. 

Workshop Lindyhop
Op vrijdagochtend 21 september organiseert Welzijn Castricum samen met Bibliotheek Kennemerwaard, Alzheimer Midden-Kennemerland en Evean ledenvereniging een workshop Lindyhop. De Lindyhop is een Afro-Amerikaanse-jazzdance. Deze workshop in de bibliotheek in Akersloot wordt verzorgt door Wynzen Pauzenga en Pauline Jansen. Zij promoten bewegen als preventie voor diverse klachten. Dansen,  met name Lindyhop is volgens hun de vorm om dat langdurig op een leuke manier vol te houden.

De Lindyhop is een Afro-Amerikaanse-jazzdance, een typische black bottom-dans, een social dance vrijwel altijd met een partner, die gebaseerd is op een combinatie van Charleston en Tapdance, en wordt gedanst op de swing-muziek uit die tijd. Synoniemen voor  Lindyhop zijn Swing en Swingdance. Later geëvolueerd naar Jive en Rock en Roll. In 1987 en 1988 afgestudeerd als fysiotherapeuten en met veel werkervaring zijn Pauline Jansen en Wynzen Pauzenga overtuigd van hun missie: 'op een leuke manier structureel bewegen als onderhoud van lichaam en geest'.

Lindyhop wordt gedanst op jazzmuziek uit de jaren 20-30, zeer herkenbaar voor ouderen. Bij het horen ervan gaan deze ouderen al vanzelf bewegen. Zeker ook bij dementerenden zetten Pauline en Wynzen dit in om te activeren. Op een eenvoudige toepasselijke manier geven ze danslessen aan deze doelgroep. Daarbij worden uiteraard fysiotherapeutische aspecten meegenomen. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan kracht, mobiliteit, conditie en coördinatie. Goed voor zowel lichaam als geest. Meer informatie kunt u vinden op www.frunsdansstudio.nl.

 Wilt u graag meedoen? U bent van harte welkom op vrijdagochtend 21 september in de Bibliotheek in Akersloot (Rembrandtsingel 1) van 10.00 tot 11.00 uur. Deelname kost  €3,-.

Aanmelden voor de diverse activiteiten kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Meer berichten