Noa Warger
Noa Warger Foto: Jacqueline Dol op Facebook

Oud-Castricumse verloor dochter Noa (18) aan Meningokokken: "Laat je kinderen vaccineren!"

Algemeen Castricum

Noa Warger heeft haar jonge jeugd in Castricum doorgebracht en ging naar de Paulusschool. Ze was kerngezond, deed aan karate op hoog niveau en had net haar HAVO diploma op zak toen ze afgelopen zomer plotseling ziek werd. Twee dagen later overleed zij aan de gevolgen van bloedvergiftiging door de meningokokbacterie.

Haar moeder, oud-Castricumse Jacqueline Dol, ging met haar naar de huisarts omdat Noa niet meer op haar benen kon staan nadat zij eerst alleen wat grieperig was. De huisarts vertrouwde het niet en belde een ambulance. In het ziekenhuis ging het snel slechter en na verwoede pogingen door de artsen om haar leven te redden, bleek dat er niets meer voor Noa gedaan kon worden.

Jacqueline vindt het belangrijk om haar verhaal te vertellen, omdat zij hoopt dat daardoor meer mensen zich (snel) laten inenten. "Er dreigt een tekort aan vaccins, maar laat je niet met een kluitje in het riet sturen! Als je googelt zijn er nog meer aanbieders. Het is zó'n gemene bacterie, momenteel overlijdt een kwart van de mensen die ziek worden en van de mensen die het overleven komt de helft er niet goed uit. Zij raken vaak blijvend gehandicapt doordat armen of benen geamputeerd moeten worden, of doordat er hersenletsel is ontstaan."

Ze wil mensen op het hart drukken dat de symptomen van de besmetting door de bacterie van mens tot mens kunnen verschillen. "Het is bij ieder kind weer anders, de symptomen komen door elkaar voor. Op de site van het Rode Kruis staan de symptomen beschreven, maar het kan dus heel anders verlopen. Noa had bijvoorbeeld helemaal geen vlekjes." 

Vanaf maandag 17 september 2018 ontvangen jongeren, die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. het RIVM en de Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden nodigen jongeren uit deze vaccinatie te halen. In 2019 krijgen alle andere jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Eén prik is voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn tegen meningokokkenziekte. Jongeren zijn relatief vaker drager van de bacterie en hebben daarom meer kans op de ziekte. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Tot en met augustus van dit jaar werden 78 mensen ziek en overleden 18 mensen aan deze ziekte. Daarom is afgelopen juli door het Ministerie van Volksgezondheid besloten het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden, met 15-18-jarigen.

Mensen die niet in aanmerking komen voor deze vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma, maar wel gevaccineerd willen worden tegen meningokokkenziekte kunnen bij www.ggdhn.nl/reizen online een afspraak maken of bellen naar 088-01 00 530. Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden.

Speciaal voor jongeren is de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl ontwikkeld. Op deze site kunnen jongeren informatie vinden over de prik en de ziekte. Verder zijn er interviews en verhalen te vinden van en met jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten.

Ouders/verzorgers kunnen voor informatie en vragen terecht op de websites van het RIVM (www.RIVM.nl) en die van GGD Hollands Noorden (www.ggdhn.nl/meningokokkenziekte).

Door: Monique de Jager
Bronnen: Jacqueline Dol, GGD Hollands Noorden, www.rodekruis.nl
Foto: Facebookpagina van Jacqueline Dol