Logo uitkijkpost.nl
Foto: John Scheepmaker
Limmen

Rob Huijsmans weer Nederlands kampioen makreelroken

In de ochtend van 21 juli verzamelden de vele rokers zich op het plein 1945 in het Noord-Hollandse Petten. De temperatuur van de meegenomen makreel werd gemeten bij elke deelnemer. Ook dit telt mee voor de punten en voor de HACCP en de NVWA is het natuurlijk ook heel belangrijk dat alles goed gekoeld is en ruim onder de 7 graden Celsius ligt. De rookovens werden opgesteld op de door de organisatie toebedeelde plaats onder de opgestelde marktkramen zodat de deelnemers en de producten beschermd waren tegen het brandende zonnetje.

De 27 deelnemers konden zich voorbereiden met het hakken van hout en het klaarzetten van benodigdheden. Rond twaalf uur mocht de fik aangestoken worden om de makrelen te roken. De jury, bestaande uit vier personen, bleef alert op de werkwijze en de hygiëne en moest zich al snel door een drukke menigte worstelen. Het was prachtig weer en de geur van de rookovens en tonnen was een lokroep voor steeds meer toeschouwers.

Rond vier uur, maar beslist voor half vijf, dienden de gerookte makrelen ingeleverd te zijn bij de jurytafel. Nu was het wachten op de uitslag. Wie zou de wisselbeker dit jaar winnen? De trofee die dit jaar de naam de 'Emiel Slijkerman Beker' heeft gekregen ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden "Bolle" Emiel. Een geliefd persoon, elk jaar trouw deelnemer die ook met de organisatie hielp.

Uiteindelijk was de jury klaar met het beoordelen en proeven van de ingeleverde makrelen. De uitslag van het NK Makreelroken 2018 is:

Het mooiste rookvat: Jan Brondsema.
Op derde plaats was geëindigd: Jan Brondsema.
De tweede plaats was voor: Sverre Schipper.
Op de eerste plaats en Nederlands Kampioen Makreelroken van 2018: Rob Huijsmans uit Limmen.

Rob Huijsmans is niet voor de eerste keer Nederlands Kampioen geworden. In 2014, 2015 en 2016 won hij ook al het NK Makreelroken in Petten, drie keer op rij. Een echte klasbak dus. Nu voor de vierde keer de allerbeste makreelroker van Nederland.

Meer berichten