Logo uitkijkpost.nl
Foto: De Bestrijdingsbrigade
Regio

Nu al veel wespenoverlast door droge maand juni

Ongediertebestrijders zullen het de komende periode drukker krijgen met de bestrijding van verschillende soorten. Vooral de overlast door wespen lijkt dit jaar problematische proporties te gaan aannemen. Nu al worden ongediertebestrijders opvallend vaak gebeld over wespenoverlast, zeker gezien de tijd van het jaar.

Oorzaak
Het is niet vreemd dat er nu al zo veel overlast is. Volgens de cijfers van het KNMI is het een bijzonder warme lente geweest waarin meerdere warmterecords sneuvelden. Vooral mei was zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C waar het gemiddeld in mei slechts 13,1 °C is. Door het zeer warme voorjaar zijn de koninginnen relatief vroeg uit hun winterslaap gekomen. Doordat deze cyclus al vroeg in 2018 op gang is gekomen, groeit het aantal werksters sneller dan in voorgaande jaren. Daarbij hebben zij langer de tijd om zich te ontwikkelen. Hierdoor zijn er niet alleen ongewoon veel wespen, maar zijn ze ook groter dan normaal aan het begin van de zomer.

Wespenplaag op komst
Duidelijk is dat de toenemende overlast van wespen samenhangt met de verandering van het klimaat, waarbij de temperaturen al vroeg in het jaar behoorlijk oplopen. Daarnaast is het in juni ongewoon droog geweest. Er viel in De Bilt tot nu toe slechts 12,1mm neerslag. Normaal valt er in Nederland in juni gemiddeld 65mm. Deze droogte is gunstig voor wespen. Ook in juli wordt er geen bovengemiddelde hoeveelheid regen verwacht. Hierdoor zal de overlast door wespen verder toenemen.

Overlast voorkomen
In een wespennest kunnen tot wel 10.000 wespen leven. Er zijn nu al wespennesten gesignaleerd ter grootte van een tennisbal. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot een nest ter grootte van een voetbal. Het aantal wespen zal steeds verder toenemen. Heeft u erg veel last van overlast? Dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om de wespen te bestrijden.

Meer berichten