Logo uitkijkpost.nl
Foto: Politiehelikopter op Twitter
video Heemskerk

Alarm geslagen voor grote duinbrand Heemskerk (UPDATE)

HEEMSKERK - De hulpdiensten hebben maandag 16 juli aan het einde van de ochtend groot alarm geslagen voor een duinbrand in Heemskerk in de buurt van Gasterij Kruisberg meldt onze mediapartner NH Nieuws op haar website. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio bevestigt aan NH Nieuws dat er niet alleen uit voorzorg wegens de droogte extra wordt opgeschaald. "Het is raak", zegt hij.

Volgens de woordvoerder zijn er zo'n dertig brandweervoertuigen opgeroepen voor de brand. "De brand woedt nu in een gebied van een vierkante kilometer'', aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland. "We hebben groot ingezet vanwege de droogte.''

Zijn indruk is dat de vlammenzee zich uitbreidt, maar meer details kan hij nog niet geven. Een ooggetuige laat NH Nieuws weten dat er een politiehelikopter in de lucht hangt. 

Iedereen die zich in het duingebied De Kruisberg bij Heemskerk bevindt, moet meteen het gebied verlaten. Die oproep doet de Veiligheidsregio via Twitter.

Vanwege de brand is ook een NL-Alert uitgezonden.

De Veiligheidsregio Kennemerland meldt op Twitter dat de Rijksstraatweg tussen Heemskerk en Castricum in twee richting is afgesloten. Hier worden brandweervoertuigen opgesteld. Rond 15.15 uur wordt de blushelicopter van defensie verwacht.

Ook DHC Luchtmacht meldt de ondersteuning van de blushelicopter

UPDATE 16.00 uur: De Duinbrand in gebied De Kruisberg bij Heemskerk is onder controle. Brandweer heeft uitbreiding kunnen voorkomen. De inzet is nu gericht op nablussen, ondersteund door blusheli van Defensie. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt dat er bij de brandhaard een fles lampolie is gevonden.

UPDATE 17/7 1:00 uur: Volgens brandweer Castricum zijn er in eerste instantie 23 voertuigen opgeroepen, maar werd er vanwege de grote droogte al snel opgeschaald, waarna er nog eens 15 voertuigen op af werden gestuurd. Ook zijn er twee brandweerpelotons voor duinbrandbestrijding ter plaatse geweest uit de regio Utrecht. De politiehelikopter bracht alles goed in kaart. Er werden in totaal twee Chinooks van de luchtmacht ingezet. 
In onderstaande video van Nikos van Kempen van Hulpdiensten Kennemerland is het enorme aantal brandweerwagens te zien dat aan komt rijden, almede een opname van de landing van een Chinook.

Meer berichten